تابستان فصلی است که با خود آفتاب، تفریحات آبی، و ماجراجوییهای فراوان میآورد، اما این فصل میتواند..
"به سایت سبک سلامتی خوش آمدید، جایی که با هدف ارتقاء سلامت و تندرستی شما از طریق راهکارهای مبتنی بر علم و تجربه شکل گرفته است. در اینجا، ما به شما کمک میکنیم تا با استفاده از اطلاعات دقیق و عملی، یک زندگی سالمتر و شادتر را تجربه کنید. از رژیمهای غذایی سالم و تمرینات فیتنس گرفته تا زیبایی و مدیریت استرس و بهترین ها، همه و همه در این سایت به شما ارائه میشود تا سلامتی خود را به یک اولویت تبدیل کنید."
مقدمه:
تابستان فصلی است که با خود آفتاب، تفریحات آبی، و ماجراجوییهای فراوان میآورد، اما این فصل میتواند با خود بیماریهای خاصی نیز به همراه داشته باشد که ممکن است سلامتی ما را تهدید کند. در این مقاله، به بررسی بیماریهای شایع در فصل تابستان، نشانههای آنها و راههای پیشگیری و مدیریت آنها میپردازیم.
سرفصلهای مقاله:
گرمازدگی و گرماگرفتگی
-
علائم و نشانهها
علائم گرمازدگی
علامت بارز گرمازدگی، درجه حرارت بالاتر از 40 درجه بدن است. اما غش کردن می تواند اولین نشانه مهم در هنگام رخداد گرمازدگی باشد. علائم دیگر شامل موارد زیر باشد:
- سردرد تپنده
- سرگیجه و سبکی سر
- عدم تعریق علی رغم گرما
- پوست قرمز، گرم و خشک
- ضعف یا گرفتگی عضلات
- تهوع و استفراغ
- ضربان قلب سریع که ممکن است قوی یا ضعیف باشد
- تنفس سریع و کم عمق
- تغییرات رفتاری مانند گیجی
- تشنج
- بیهوشی و عدم هوشیاری
تفاوت گرماگرفتگی با گرمازدگی در این علائم است
گرماگرفتگی اگر درمان نشود تبدیل به گرمازدگی خواهد شد، علائم گرماگرفتگی شامل؛ تعریق زیاد، سردرد، گیجی، سرگیجه، تهوع و استفراغ، عطش زیاد، ضعف و درد دست و پا و افزایش ضربان قلب و تنفس است. علائم گرمازدگی شامل؛ دمای بدن بیش از 39.5 درجه، عدم هوشیاری و حتی غش، عدم تعریق و قرمزی پوست و تند یا کند شدن ریتم تنفس است. کودکان زیر چهار سال و میانسالان بیش از 65 سال به خصوص افراد مبتلا به فشار خون و افراد دارای اضافه وزن و چاقی بیشتر در معرض خطر هستند. انتقال فرد به مکان خنک و سایه، کم کردن لباسها، خوراندن آب یا مایعات حاوی الکترولیت مانند ORS به فرد و گذاشتن یخ یا آب سرد روی بدن از جمله راههای درمان است. طی گرمازدگی تعریق فرد قطع شده و سطح هوشیاری وی کاهش یافته و بی حال میشود. در این حالت تنها باید فرد را به اورژانس رسانده و از خوراندن مایعات به وی پرهیز کنید.
تا زمان رسیدن فرد به اورژانس لباسهای وی را کاهش داده و کمپرس یخ یا آب خنک روی بدن فرد قرار دهید، برای پیشگیری از گرماگرفتگی و گرمازدگی، در فصل گرما حتماً مایعات و الکترولیتها مانند ORS را زیاد مصرف کنید؛ حتی اگر تشنه نیستید. در فضاهای باز در فصل گرما و زیر نور مستقیم آفتاب نمانید و به سایه بروید. مصرف وعدههای غذایی سبک و خنک مانند سالاد و پوشیدن لباس خنک و سبک به رنگ روشن از جمله راههای پیشگیری از این مساله است. مصرف الکل باعث بدتر شدن گرمازدگی میشود. سعی کنید بین ساعات 11 تا 15 از خانه بیرون نروید و در حین سفر توجه کافی به افراد میانسال مخصوصا افراد مبتلا به فشار خون، بیماریهای قلبی ، کودکان و نوزدان داشته باشید. گرمازدگی را باید جدی گرفت و نباید ساده از کنار آن رد شد چراکه در صورت نادیده گرفتن باعث تبعاتی خواهد شد.
-
راههای پیشگیری و اقدامات اولیه در صورت بروز
تعریف پزشکی از گرمازدگی ، درجه حرارت بالای 40 درجه بدن است که با عوارض مربوط به سیستم عصبی مرکزی پس از قرار گرفتن در معرض دماهای بالا همراه است. گرمازدگی در اثر نرسیدن آب کافی به بدن در گرمای بالا، منجر به نقص در سیستم کنترل درجه حرارت بدن می شود. علائم شایع گرمازدگی شامل حالت تهوع، تشنج، گیجی، گمراهی و گاهی اوقات از دست دادن هوشیاری یا کما است.گرمازدگی جدی ترین شکل آسیب گرمایی است و با اینکه در اکثر موارد، عارضه ی خفیفی به شمار می رود اما عدم رسیدگی به آن می تواند حتی موجب مرگ شود. گرمازدگی شدید می تواند باعث آسیب جدی به مغز و سایر اندام های داخلی شود. این مسئله عمدتا افراد بالای 50 سال را تحت تأثیر قرار می دهد، اما این امر در فصول گرم و در فضای باز، ورزشکاران جوان را نیز بی نصیب نخواهد گذاشت. دانستن علائم گرمازدگی و روش های کنترل آن، به مهار اینعارضه در فصل تابستان کمک شایان می کند
عفونتهای پوستی
-
شناسایی عفونتهای شایع نظیر زخمهای باکتریایی و قارچی
با گرم شدن هوا به نظر میرسد خطر و اهمیت پاتوژنهای قارچی دستکم گرفته میشود.
پاتوژن ارگانیسمی است که باعث بیماری میشود؛ انواع مختلفی از پاتوژنها وجود دارند، اما ما بر روی چهار نوع رایج تمرکز میکنیم که عبارتند از ویروسها، باکتریها، قارچها و انگلها.
جهش وابسته به دما میتواند باعث ایجاد مقاومت پان دارو و بیشازحد ویروسی شدن قارچها شود. گرم شدن کره زمین میتواند تکامل پاتوژنهای قارچی جدید را تقویت کند.
عفونتهای قارچی در حال حاضر باعث مرگ حدود ۳.۷۵ میلیون نفر در سال میشود، علیرغم اینکه اکثر گونهها دمای بسیار پایینتر از دمای موجود در بدن ما را ترجیح میدهند. اما تحقیقات قبلی نشان میدهد که وادار کردن قارچها به سازگاری با محیطهای گرمتر میتواند فیزیولوژی آنها را کاملاً تغییر دهد.
دانشمندان اخیراً اولین قارچ را شناسایی کردند که احتمالاً بهعنوان یک عامل بیماریزا به دلیل تغییرات آب و هوایی ظاهرشده است: Candida auris. همانطور که تصور میشود قارچهای دیگر مانند C. auris نسبت به گرما مقاومتر میشوند، گونههای بیشتری برای بدن پستانداران پناهگاه وسوسهانگیز محافظتی پیدا میکنند که در آن میتوانند شکوفا شوند؛ بنابراین بررسی سوابق عفونتهای قارچی از ۹۶ بیمارستان در چین بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۹، منجر به شناسایی قارچهایی شد که قبلاً هرگز در انسانها شناخته نشده بودند.
سویه NJ ۱۰۳ در یک مرد ۶۱ ساله دچار سرکوب سیستم ایمنی یافت شد که علیرغم درمانهای ضد قارچی فلوکونازول و کاسپوفانگین به دلیل نارسایی اندامهای متعدد جان باخت. سویه TZ ۵۷۹ در یک مرد ۸۵ ساله که پس از درمان با فلوکونازول براثر نارسایی تنفسی فوت کرد، یافت شد.
با گرم شدن دمای کره زمین، این تغییرات مورفولوژیکی میتواند خطر مواجهه با قارچهای خطرناک در آینده را افزایش دهد. گزینههای قارچکش بیشتری بهفوریت موردنیاز است.
-
توصیههایی برای مراقبت از پوست در برابر عوامل بیماریزا
یک پزشک آمریکایی گفت: افزایش قابل توجه دما خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با گرما را در طول فعالیتهای معمول تابستانی افزایش میدهد.
به گزارش ایسنا، دکتر ماریا مجیا (Maria Mejia)، دانشیار پزشکی خانواده در کالج پزشکی بیلور در هیوستون آمریکا، گفت: کم آبی اولین علامت بیشتر بیماریهای مرتبط با گرماست و علائم شایع آن بر اساس سن متفاوت است. در کودکان و نوزادانی که دچار کم آبی هستند معمولا علائمی همچون دهان و زبان خشک، چشمها و گونههای فرورفته، تحریکپذیری، خارج نشدن اشک هنگام گریه کردن یا خشک بودن پوشک به مدت سه ساعت مشاهده میشود.
در بزرگسالان نیز کم آبی بدن با علائمی همچون تشنگی شدید، ادرار تیره رنگ، خستگی، سرگیجه و احساس گیجی همراه است.
وی با بیان اینکه بخشی از مشکل این است که بسیاری از افراد تا زمانیکه آب بدنشان کم نشده باشد، احساس تشنگی نمیکنند، تاکید کرد: به همین دلیل افزایش مصرف آب در هوای گرم یا زمانی که بیمار هستید بسیار مهم است. افرادی که در هوای گرم آب بدن خود را به درستی تامین نمیکنند، بیشتر دچار گرمازدگی میشوند.
گرمازدگی زمانی اتفاق می افتد که بدن بیش از حد گرم می شود و نمی تواند خود را خنک کند. علائم شایع عبارتند از افزایش تعریق، ضربان قلب بالا، فشار خون پایین و احساس سبکی سر. اگر این عارضه درمان نشود، گرمازدگی میتواند به حالت تهوع، استفراغ و اسهال تبدیل شود که کم آبی بدن را تسریع و درمان این بیماری را سخت تر میکند.
به گفته این پزشک، گرمازدگی در مناطق مرطوب بیشتر است زیرا رطوبت بالا باعث کاهش یا حتی توقف تبخیرعرق از روی پوست و خنک شدن بدن میشود. گرمازدگی در افرادی رخ می دهد که پس از شروع علائم خستگی گرمایی در دمای بالا بیرون می مانند. به طور خاص، گرمازدگی زمانی رخ می دهد که دمای مرکزی بدن یک فرد به 40 درجه سانتیگراد برسد.
این دما به مغز و سیستم عصبی آسیب می رساند و باعث احساس گیجی، تغییرات رفتاری، نوسانات خلقی و تغییر وضعیت ذهنی می شود. در موارد جدی، ممکن است تشنج یا کما رخ دهد. اندام های حیاتی مانند مغز، کبد و کلیه ها نیز ممکن است در اثر گرمازدگی آسیب ببینند.
این پزشک تاکید کرد: اگرچه هرکسی ممکن است به بیماریهای مرتبط با گرما دچار شود، گروه های خاصی بیشتر در معرض خطر هستند. نوزادان و کودکان تا چهار سال، افراد 65 ساله و بالاتر، افراد دارای اضافه وزن و افرادی که بیمار هستند یا داروهای خاصی مصرف می کنند، از جمله این گروهها هستند. همچنین افرادی که در فضای باز کار می کنند و در معرض گرمای بیش از حد قرار می گیرند در معرض خطر فزایندهای قرار دارند.
به گزارش مدیکال اکسپرس، بهترین راهها برای محافظت از خود در برابر گرمازدگی عبارتند از:
محدود کردن حضور در فضای باز در طول روزهای گرم، به ویژه بین ساعت 11 صبح تا 3 بعد از ظهر
وجود تهویه مطبوع
نوشیدن آب کافی
جایگزینی نمک از دست رفته در اثر تعریق با آب میوه یا نوشیدنی های ورزشی
استفاده از ضد آفتاب
آلرژیهای فصلی و حساسیتها
-
بررسی آلرژنهای رایج تابستانی و نحوه مقابله با آنها
عوامل ایجاد حساسیت تابستانه
گردهافشانی گیاهان بزرگترین عامل حساسیت تابستانی است
اغلب درختان در اواخر بهار گردهافشانی میکنند. به همین دلیل علفها و برگ گیاهان در این ایام موجب حساسیت تابستانی میشود. در مناطق جغرافیایی مختلف گیاهان متفاوتی وجود دارد که باعث بروز حساسیت فصلی میشوند. متداولترین علفهایی که موجب عطسه و آبریزش میشوند عبارتاند از:
- علف هرز
- گیاه ابروسیا «کهنه واش»
- گل تاج خروسی
- علفچنگ (نوعی میخک)
- علف شور یا خار روسی
- بومادران
- خار غلتان
- چمنها
- علف دوروا
- علف Blue grasses
- علف باغ (Orchard)
- علف شیرین بهاری (Sweet vernal)
اثر منفی دود در این فصل از سال از همیشه بدتر است
آلودگی هوا در تابستان میتواند علائم آلرژی را تشدید کند. در فصل تابستان میزان اوزون در سطح زمین بسیار بالا میرود. این آلاینده در اثر تابش نور خورشید به ترکیبات شیمیایی ناشی از آلودگیشود. تابش شی اتومبیل در اتمسفر تولید مدید نور خورشید در فصل تابستان به همراه وزش باد ملایم موجب تشکیل ابرهای اوزونی در اطراف برخی از شهرها شده که این امر باعث افزایش علائم حساسیت میشود.
حشرات گزنده در فصل تابستان بیشترند
گزیدگی حشراتی مانند زنبور و مورچههای آتشی میتواند موجب حساسیت تابستانی شود. آلرژی شدید ناشی از نیش حشرات میتواند زندگی فرد را به خطر بیندازد. نیش حشرات معمولاً باعث علائم خفیفی مانند خارش و تورم حول ناحیه میشود. ولی گاهی علائم شدیدتری همچون انسداد گلو در اثر تورم، باد کردن زبان، سرگیجه، تهوع یا تشنج به همراه دارد. این شرایط اضطراری است و باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرده و نسبت به درمان ورم ناشی از نیش حشرات اقدام کرد.
ذرات ریز و آلرژیزا در گرما بهتر رشد میکنند
کپکهای قارچی عاشق فضای مرطوب مانند زیرزمین و حمام هستند. هاگهای آن در فضا پخش شده و موجب حساسیت تابستانی میشود. ذرات میکروسکوپی که مایت نامیده میشوند نیز در فصل تابستان به اوج خود میرسند. این ذرات در هوای گرم و مرطوب رشد کرده و در تختخواب، بالش و فرشها نفوذ میکنند. حساسیت به مایت موجب عطسه، سرفه و آبریزش بینی میشود.
علائم حساسیت تابستانی
علائم حساسیت تابستانی مشابه علائم حساسیت بهاری است. این علائم عبارتاند از:
- آبریزش بینی
- آبریزش چشم
- عطسه
- سرفه
- خارش چشم و بینی
- تیرگی اطراف چشمها
برای تشخیص حساسیت تابستانی باید به پزشک مراجعه کرد. پزشک بر اساس علائم و سوابق حساسیت درمان مناسب را تجویز میکند.
-
مدیریت واکنشهای آلرژیک و استفاده از داروها
درمان و کنترل حساسیت تابستانی
داروهای بدون نیاز به نسخه برای درمان علائم حساسیت تابستانی عبارتاند از:
- آنتیهیستامین
- قطره چشمی
- شست و شوی بینی با آب نمک
برای درمان گزیدگی حشرات روشهای زیر را امتحان کنیم.
- برای واکنشهای خفیف حساسیتی، بهمنظور کاهش تورم یک کیسه آب یخ روی محل گزیدگی قرار دهید. حواسمان باشد که نیش حشره در بدن باقی نماند.
- از مسکنهایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کنید.
- از کرمهای کاهش درد و خارش استفاده کنید.
- آنتیهیستامین خوراکی خارش را رفع میکند.
چگونه از بروز حساسیت تابستانی جلوگیری کنیم؟
- زمانیکه سطح آلایندهها و میزان گرده گیاهان بالاست در خانه بمانیم.
- در و پنجرهها را بسته نگه داریم. از تهویه هوا برای خارج کردن عوامل آلرژیزا از خانه استفاده کنیم.
- فیلترهای هوا را مرتب تمیز کنیم. همچنین مراقب پاکیزگی قفسه کتاب، منافذ و دیگر مکانهای مناسب برای جمع شدن گرده گیاهان باشیم.
- پتو، روتختی، ملحفه، فرش و قالیچهها را با آب گرم بشوییم. این کار مایتها و دیگر عوامل آلرژیزا را از بین میبرد.
- وقتی وارد خانه میشویم دوش بگیریم و لباسهای خود را عوض کنیم.
- برای از بین بردن گردهها، کپکهای قارچی و گردوغباری که در فرشها جمع شده مرتب جارو برقی بکشیم. بهتر است روی جاروبرقی فیلتر مناسب نصب کنیم.
- برای جلوگیری از رشد مایتها، رطوبت خانه را پایین نگه داریم.
مصرف چه داروهایی در گرما خطر دارد؟
دیورتیک ها» که پزشکان برای مدیریت نارسایی قلبی، بیماری کلیوی یا فشار خون بالا تجویز می کنند، باعث تکرر ادرار میشود و این امر موجب کاهش مایعات در بدن میشود.
برخی از داروهای ضد افسردگی، قرص های فشار خون و سایر داروها شما را مستعد ابتلا به بیماری های مرتبط با گرما می کنند.
مصرف برخی داروها از جمله داروهایی که برای درمان بیماریهای روانی، فشار خون بالا و آلرژیها استفاده میشوند، میتواند هیدراته ماندن (وجود میزان مناسبی آب در بدن) یا خنک کردن موثر بدن را در زمانی که هوا گرم است دشوارتر کند. در اینجا چگونگی ایمن ماندن در برابر گرما را شرح دادهایم. در تازهترین گزارش «نیویورک تایمز» آمده که مصرف برخی از داروها خطر کمبود آب در بدن و در نهایت از حال رفتن و غش کردن را در پی دارد.
«دیورتیک ها» که پزشکان برای مدیریت نارسایی قلبی، بیماری کلیوی یا فشار خون بالا تجویز می کنند، باعث تکرر ادرار میشود و این امر موجب کاهش مایعات در بدن میشود. آلیسون هیل، مدیر اجرای عمل و امور حرفه ای در انجمن داروسازان آمریکا، گفت: « این داروها می توانند باعث کم آبی بدن یا عدم تعادل الکترولیت هایی مانند پتاسیم یا نمک شوند که تنظیم دمای بدن را سخت تر می کند.»
این موضوع می تواند به ویژه در گرمای شدید خطرناک باشد چون منجر به کم آبی بدن می شود. کارشناسان می گویند برای افرادی که از «دیورتیک» ها استفاده میکنند که به آنها قرص های آب نیز گفته می شود، تامین آب و الکترولیت ها و توجه به نشانه های کم آبی و گرمازدگی باید بسیار مهم تر باشد.
داروهای فشار خون
دکتر مایکل ردلنر، مدیر پزشکی بخش اورژانس در Mount Sinai West گفت: «مهارکنندههای آنزیم، تبدیلکننده آنژیوتانسین یا مهارکنندههای ACE که معمولاً برای درمان فشار خون بالا تجویز میشوند، میتوانند خطر غش کردن و افتادن را بهویژه در گرمای شدید افزایش دهند. خطرناکتر اینکه این داروها دریافت حس تشنگی را پنهان میکنند و در نهایت تشخیص اینکه چه زمانی نیاز به نوشیدن آب بیشتری دارید را دشوارتر.
مسدودکنندههای بتا، نوع دیگری از داروهای فشار خون هم خطر غش کردن را افزایش میدهد و عرق کردن را سختتر میکند، که در نتیجه آن خنک نگه داشتن بدن را دشوارتر میکند.
دکتر ردلنر گفت که داروهای فشار خون معروف به «مسدود کننده های کانال کلسیم» می توانند باعث عدم تعادل الکترولیت در بدن شوند و تنظیم دمای بدن را دشوار می کنند.
داروهای ضد روانپریشی
دکتر ردلنر گفت که برخی از داروهای ضد روان پریشی مانند هالوپریدول، اولانزاپین و ریسپریدون نیز بر قدرت تعریق تأثیر می گذارند . او گفت: «در هنگام مصرف این داروها، دمای بدن با احتمال بیشتری گرم می شود.»
برخی از داروهای ضد افسردگی می توانند با ایجاد تکرر ادرار تعریق را افزایش داده و تشنگی را سرکوب کنند و در نهایت در طول موج گرما خطر مواجهه با کم آبی را برای فرد ایجاد کند.
داروهای تیروئید
داروهای جایگزین هورمون تیروئید نیز می توانند دمای بدن را افزایش دهند و یا تنظیم دما را مختل کنند و باعث تعریق بیش از حد افراد شوند. دکتر ماهش پولواراپو، مدیر پزشکی اورژانس گفت: «محرکهایی مانند آمفتامینها و سایر داروهایی که برای درمان اختلال کمبود توجه و بیش فعالی نیز استفاده میشوند، ممکن است با تعامل با سیستم عصبی مرکزی و مغز برای افزایش دمای بدن ، خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با گرما را افزایش دهند.
دکتر پولواراپو افزود: «برخی از آنتی هیستامین های بدون نسخه مانند دیفن هیدرامین (بنادریل)، پرومتازین و داکسیلامین (یونیسوم) نیز باعث می شوند کمتر عرق کنید و می توانند تنظیم دما را مختل کنند.»
در برابر گرما ایمن بمانیم
اگر به دلیل داروهایی که مصرف می کنید در معرض خطر ابتلا به گرمازدگی هستید، اقدامات پیشگیرانه وجود دارد که می توانید برای محافظت خود انجام دهید.
اول، علائم بیماری مرتبط با گرما را بشناسید: «علائم گرمازدگی شامل تعریق شدید، پوست سرد، رنگ پریده یا لطیف؛ سردرد؛ حالت تهوع؛ یا استفراغ میتواند مربوط به این مسئله باشد. افرادی که درگیر علائم بیماری های مرتبط با گرما هستند، ممکن است گرفتگی عضلات را تجربه کنند و احساس سرگیجه یا خستگی را نیز داشته باشند.
در موارد جدی تر، گرمای بیش از حد می تواند منجر به گرمازدگی حاد شود. این عارضه زمانی اتفاق می افتد که دمای بدن به ۳۹.۵ درجه سانتی گراد یا بالاتر می رسد. به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری: «اگر دچار گرمازدگی شده اید، پوست شما ممکن است متفاوت به نظر برسد. ممکن است قرمز، گرم، خشک یا مرطوب باشد. ممکن است گرمازدگی باعث سرگیجه یا سردرد مداوم هم بشود و حتی ممکن است منجر به از دست دادن هوشیاری فرد شود. دکتر پولواراپو گفت: «اگر شما یا شخصی که می شناسید این علائم را از خود بروز داد، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.» دکتر ردلنر گفت: «در صورت امکان، در محیطی با تهویه مطبوع بمانید.»
آب فراوان بنوشید
دکتر هیل میگوید که اگر بیرون از منزل یا محیط خنک بودن برای شما اجتناب ناپذیر است، باید آب فراوان بنوشید و تا حد امکان در سایه بمانید. شما همچنین باید سعی کنید الکترولیت های بدن خود را تجدید کنید. این کار را می توانید با نوشیدنی های ورزشی، نوشیدنی های حاوی الکترولیت، میوه ها و سبزیجات برگ دار انجام دهید. دکتر هیل توصیه کرد: «اگر در خارج از منزل هستید - یا در داخل خانه بدون تهویه هوا - در طول موج گرما، هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه یکبار یک لیوان آب بنوشید.»
دکتر پولواراپو گفت: «همچنین میتوانید با پوشیدن لباسهای گشاد با رنگهای روشنتر که نور خورشید را منعکس میکند و کمتر گرما را به خود جذب میکند، از جذب گرما به بدن خود جلوگیری کنید. اگر می توانید، سعی کنید صرف وقت خود بیرون از خانه را به صبح زود یا اواخر روز که خنک ترین قسمت های روز هستند، موکول کنید.»
مسمومیتهای غذایی
-
دلایل شایع بروز مسمومیت در تابستان
علائم مسمومیت غذایی در تابستان
حالت تهوع، درد در ناحیه شکم، اسهال، استفراغ، بی اشتهایی، گاهی اوقات ضعف و احساس بی حالی از جمله علائم شایع مسمومیت های غذایی به شمار می رود.
مسمومیت غذایی از جمله عوارض گوارشی است که اغلب بر اثر استفاده از غذای فاسد یا مواد غذایی که در نگهداری آنها موارد بهداشتی رعایت نشده، بروز پیدا میکند و نوع شدید آن حتی میتواند مرگبار باشد. موارد مسمومیتهای غذایی به ویژه در فصل تابستان و اوج گرما افزایش پیدا میکنند.
مسمومیت غذایی در فصل گرما
مسمومیت غذایی به هر بیماری که ناشی از مصرف غذاهای آلوده باشد، اطلاق میشود. این آلودگیها را میتوان این طور دسته بندی کرد: آلودگیهای ناشی از باکتری ها، ویروس ها یا انگلها یا حتی مواد سمی. هر کدام از این انواع آلودگیها مشکلات خاصی را برای هر فرد ایجاد میکنند. برخی از باکتریها کامپیلو باکتر، سالمونلا، اشریشیاکلی برای افراد دردساز هستند.
علائم مسمومیت غذایی در تابستان
حالت تهوع، درد در ناحیه شکم، اسهال، استفراغ، بی اشتهایی، گاهی اوقات ضعف و احساس بی حالی از جمله علائم شایع مسمومیت های غذایی به شمار می رود.
مسمومیت غذایی از جمله عوارض گوارشی است که اغلب بر اثر استفاده از غذای فاسد یا مواد غذایی که در نگهداری آنها موارد بهداشتی رعایت نشده، بروز پیدا میکند و نوع شدید آن حتی میتواند مرگبار باشد. موارد مسمومیتهای غذایی به ویژه در فصل تابستان و اوج گرما افزایش پیدا میکنند.
مسمومیت غذایی در فصل گرما
مسمومیت غذایی به هر بیماری که ناشی از مصرف غذاهای آلوده باشد، اطلاق میشود. این آلودگیها را میتوان این طور دسته بندی کرد: آلودگیهای ناشی از باکتری ها، ویروس ها یا انگلها یا حتی مواد سمی. هر کدام از این انواع آلودگیها مشکلات خاصی را برای هر فرد ایجاد میکنند. برخی از باکتریها کامپیلو باکتر، سالمونلا، اشریشیاکلی برای افراد دردساز هستند.
منشا مسمومیتها
بیشتر موارد مسمومیتها مربوط به نوع نگهداری یا نوع آماده کردن مواد غذایی میشود. گاهی اوقات نیز سموم مضر یا مواد شیمیایی در غذا وجود دارد که از طریق کارخانه یا نوع بسته بندی وارد مواد غذایی شده است. این مسمومیتها باعث بروز مشکلات گوارشی میشود. برخی از این مسمومیتها نیز بروز بثورات پوستی و مشکلات فشارخون را در پی دارد.
علائم اصلی مسمومیت غذایی
حالت تهوع، درد در ناحیه شکم، اسهال، استفراغ، بی اشتهایی، اوقات ضعف و احساس بی حالی. احتمال دارد این علائم خیلی زود به اتمام برسند، یعنی یک مسمومیت ساده باشد. اما ممکن است، مسمومیت طولانی بوده و علائم آن نیز طولانی باشند به عنوان مثال اسهالی که تا چند روز ادامه پیدا کند یا تب بالا باشد یا مشکلاتی حتی در تکلم و بینایی ایجاد شود. بنابراین مشکلات ناشی از مسمومیت لزوما کوتاه مدت نیستند و نباید آنها را سرسری گرفت و به پزشک مراجعه نکرد.
عوامل بروز مسمومیت
عوامل باکتریایی نظیر سالمونلا، شیگلا، لیستریا یا حتی میتواند بتولیسم باشد که در کنسروهایی که ضربه خورده یا باد کردهاند این سم آزاد شود که سم فوقالعاده خطرناکی است. امکان دارد ناشی از انگلها باشد که به صورت انگلهایی مانند اکسیو یا کرمک باشد که از طریق کسی که آلوده به آن انگل است و دست خود را خوب نشسته و در تهیه غذا دست داشته انتقال پیدا کند، امکان دارد مسمومیت ناشی از توکسوپلاسما باشد که واقعا انگل بسیار خطرناکی است و امکان دارد فرد را حتی دچار نابینایی کند یا اینکه در خانمهای باردار باعث سقط جنین شود. اگر کسی مبتلا به این انگلها شود باید مدتها تحت درمان قرار گیرد تا این عفونتها از بدنش خارج شود. امکان دارد مسمومیت ناشی از ویروس باشد، مانند ویروس هپاتیت A باشد یا از طریق مصرف غذای آلوده، آب آلوده به فرد انتقال پیدا کند.
-
نکاتی برای نگهداری و مصرف ایمن مواد غذایی
مواد غذایی که میتواند فرد را بیشتر در فصل تابستان دچار مسمومیت کند
انواع گوشتها مانند گوشتهای خام، گوشت ماکیان، مرغ که ممکن است سطح پوست آن پر از آلودگی باکتریایی باشد و اگر خوب شسته نشده یا منجمد و از جالت انجماد خارج نشده باشد، میتواند باعث بروز مسمومیت شود. تخم مرغ خوب پخته نشده هم ممکن است در ایجاد مسمومیت در فرد موءثر باشد. گوشتهای چرخ کرده هم اگر آلودگی آن ناشی از تماس دست باشد میتوانند فرد را دچار مسمومیت کنند. شیرهایی که به صورت غیر پاستوریزه و به صورت فلهای تولید و به مصرف میرسد، امکان دارد باعث بروز تب مالت شوند. این نوع شیرها به ویژه در فصل گرما میتواند برای افراد مشکلات زیادی درست کنند. غذاهایی مانند انواع پنیرها و گوشتهای پخته شده که به صورت کامل پخته نشدهاند یا اینکه درست از حالت انجماد خارج نشدهاند نیز در بروز مسمویت در فصل گرما موء:ثر هستند. در خوردن بعضی از انواع ساندویچها مانند الویه که حتی فروش آن در بوفه مدارس غیر مجاز است، چرا که امکان دارد فرد با دست سیب زمینیهای این ساندویچ را له کند و آلودگی میکروبی را به آن غذا انتقال دهد نیز باید احتیاط به خرج داد و هر جایی این نوع ساندویچها را سفارش نداد. انواع دیگر ساندویچها هم میتوانند به ویژه در فصل گرما در ایجاد مسمومیت موءثر باشند.
مسمومیت با میوههای تابستانی
خوردن میوهها یا سبزیجاتی که خوب شسته نشدهاند به ویژه میوههای تابستانی یا میوههایی که در روند چیده شدن در سبد خانواده سموم آن از بین نرفته نیز باعث ایجاد مسمومیت میشوند. سمومی که برای برخی از انواع توتها نظیر شاتوت و توتهای سفید به کار میرود نیز وارد خلل و فرج میوه میشود و گاهی اوقات این میوهها خوب شسته نمیشوند و برای شستن آن باید راهکار خودش را به کار برد در غیر این صورت میتواند در فرد ایجاد مسمومیت و تولید دردسر کند.
روند درمان مسمومیت
مسمومیت غذایی بین ۲ تا ۶ ساعت پس از مصرف غذا بروز پیدا میکند. اگر فرد در ابتدا اسهال داشت نباید دارویی مصرف کند که اسهال بند بیاید، چرا که اغلب اسهال یا استفراغ باعث میشود که غذای فاسد از بدن بیرون بیاید، اسهال سبب میشود مدفوعی که حاوی آن ماده غذایی مشکل دار است از بدن دفع شود. اما حتما باید مراقب باشیم که تعادل آب و الکترولیتها در بدن بهم نحورد به دلیل همین است که میگوئیم اگر فردی اسهال مزمن داشته باشد و نخواست به پزشک مراجعه کند، میتواند از آبهای خوراکی که به آن «او آر اس» میگوئیم و در همه داروخانهها موجود است، استفاده کند.
فرد باید اوآراس را جرعه، جرعه بنوشد تا علاوه بر اینکه قند خونش دچار افت نشود، تعادل سدیم، پتاسیم و کلسیم در بدن وی بهم نخورد. فردی که دچار مسمومیت غذایی شده بهتر است از خوردن برخی از مواد غذایی مانند چای و قهوه اجتناب کند. از خوردن غذاهای سنگین، تند، چرب و غذاهای پر ادویه، انواع سوسیس و کالباس و غذاهای فراوری شده باید پرهیز کند و بیشتر غذاهای سالمتر به ویژه غذاهایی که به بهبود مسمومیت کمک میکنند مانند برنج کته یا کته با ماست برای مشکلاتی نظیر اسهال و استفراغ استفاده کند. از موز و سیب زمینی آبپز استفاده کند. اگر یک نفر دچار مسمومیت شد و متوجه بالا رفتن ضربان قلب و ایجاد گودی دور چشم شد و پوست وی به دلیل اسهال و استفراغ حالت کریستالی خود را از دست داد باید حتما به پزشک مراجعه کند. خانمهای باردار و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند یا افراد دارای تب بالا نیز باید خود را به سرعت به پزشک برسانند.
راههای پیشگیری از مسمومیت
برای پیشگیری از مسمومیت باید به تاریخ مصرف مواد غذایی نگاه کنیم حواسمان باشد که برچسب مواد غذایی مخدوش نشده باشد. اگر میخواهیم غذاها را از حالت انجماد خارج کنیم بهتر است به یکباره این کار را انجام ندهیم و بگذاریم به تدریج غذا از حالت انجماد خارج شود. تخم مرغهایی که پوست آنها شکسته شده یا کثیف هستند خریداری نکنیم. مواد غذایی خود به ویژه گوشتها را مخصوصا در فصل گرما از فروشگاههای معتبر تهیه کنیم. در رستورانها نیز باید از خوردن انواع سالادها یا سبزیجاتی که ممکن است خوب شسته نشده باشند، پرهیز کنیم. باید به منظور جلوگیری از رشد باکتریها دمای یخچال را زیر ۱۵ درجه و دمای فریزر را نیز زیر ۵ درجه نگهداریم تا آب مواد غذایی به صورت مایع نباشد که باکتریها بتوانند به خوبی در آن رشد کنند.
نیش حشرات و مدیریت آن
-
شناسایی حشرات مضر فصلی و راههای پیشگیری از نیش آنها
تابستان فصل داغ گردشگری و گذران وقت در فضاهای بیرون از خانه است و همچنان که مردم در این فصلِ سال از آفتاب گرم بهره میبرند، ممکن است از نیش پشهها، کنهها و سیاهمگسها در امان نباشند.
به گزارش ایسنا، گرمای تابستان به ویژه در مناطقی که رطوبت هوا نیز بالاست، محیطی مناسب و ایده آل را برای پشهها ایجاد میکند چرا که پشههای نابالغ در آبها و محیط گرم و مرطوب رشد و نمو میکنند.
رطوبت در فصل تابستان همچنین باعث افزایش جمعیت سیاهمگسها و به طور کلی بسیاری از حشرات میشود.
پیشگیری از نیش پشهها
با توجه به افزایش گزیدگی حشرات در فصل تابستان باید اطمینان حاصل کرد که اقدامات احتیاطی مناسبی برای جلوگیری از این گزیدگیها و بیماریهایی که حشرات ناقل آن هستند، صورت گیرد.
در ادامه چند نکته برای پیشگیری از گزش با نیش حشرات به ویژه در فصل تابستان آورده شده است:
- هنگام خروج از خانه خود را بپوشانید و از پوشیدن لباس های آستین کوتاه خودداری کنید. رعایت این نکته به خصوص از زمان غروب تا طلوع خورشید که فعالیت پشه ها بیشتر است، ضروری است.
- از لوازم دافع حشرات که برای مبارزه با پشه ها موثرند، استفاده کنید.
- اطمینان حاصل کنید که توری های پنجرههای خانه تان سوراخ نداشته باشد.
- مراقب منابع رایجی که پشه ها در آنجا بیشتر هستند، باشید. از این منابع می توان به تالاب ها، سطل های زباله روباز، کاسه های آب حیوانات و گودال های آب باران اشاره کرد.
پیشگیری از نیش کنهها
متخصصان همچنین خاطر نشان کردهاند که در برخی مناطق که جنگلیتر هستند، فعالیت کنهها در ماههای تابستان به حداکثر رسیده و خطر ابتلا به بیماری های ناشی از نیش کنهها نیز در تابستان افزایش مییابد.
با توجه به خطری که کنهها میتوانند ایجاد کنند، به یاد داشته باشید تا حتما پس از این که از طبیعت و جنگل بازمیگردید، بدن و لباس های خود را به خوبی تفتیش کنید تا کنه به آن نچسبیده باشد.
در ادامه چند نکته برای پیشگیری از نیش کنه به نقل از سایت "برلینگتون فری پرس" آورده شده است:
- از مناطقی مانند نواحی جنگلی و نواحی که علف های بلند در آن روییده تا حد امکان دوری کنید.
- هنگامی که به مناطقی میروید که امکان وجود کنه ها در آن زیاد است، بدن خود را به طور کامل بپوشانید.
- از لوازم دافع حشرات استفاده کنید.
- روزانه لباس ها و لوازم خود را برای احتمال وجود کنه در آن ها، بررسی کنید.
در صورتی که یک کنه را در لباس ها یا وسایل خود یافتید، در اسرع وقت آن را با یک قیچی یا موچین از بین ببرید تا احتمال انتقال بیماری های آن را کاهش دهید. روش از بین بردن کنه با موچین به این گونه است که کنه را بین موچین قرار داده و آن قدر فشار دهید تا کنه از بین برود. سپس منطقه نیش کنه، دست ها و موچین را با الکل یا آب و صابون به طور کامل تمیز کنید.
تابستان میتواند فصلی پر از لذت و تفریح باشد، اما مهم است که نسبت به بیماریهای مرتبط با آن آگاهی داشته باشیم و اقدامات لازم برای پیشگیری و درمان بهموقع آنها را انجام دهیم. با رعایت نکات ایمنی و بهداشتی میتوانیم از تمامی لحظات خود در این فصل بینظیر لذت ببریم و سلامت خود و خانوادهمان را حفظ کنیم.
منابع و مآخذ:
بیشتر بخوانید:
راهنمای طب سنتی برای مقابله با گرمازدگی: نسخههایی از دل طبیعت
خواب راحت در شبهای گرم: راهکارهایی برای غلبه بر گرمای تابستان
نظرات (0)