یائسگی عوارض جانبی فیزیکی و عاطفی در پی دارد که می تواند در سلامت زندگی زناشویی اختلال ایجاد کند. یائسگی پیش از موعد یا پیش یائسگی ، پیش از توقف عادت ماهانه اتفاق می افتد و علائمی مانند گرگرفتگی دارد. در این مقاله بر آثار و برخی درمان های مفید یائسگی نگاهی می اندازیم.
یائسگی زمانی شروع می شود که حداقل به مدت یک سال عادت ماهانه متوقف شده باشد. اگرچه تجربیات زنان یائسه متفاوت است، تقریباً 17% الی 45% از زنان یائسه اظهار می کنند که رابطه جنسی دردناک می باشد.
یائسگی : عوارض جانبی فیزیکی یائسگی
در طول یائسگی هورمون های تولیدمثل و باروری کاهش می یابند، که هورمون استروژن نیز در میان آنهاست. این امر تغییراتی در رگ های خونی و بافت های واژن و فرج ایجاد کرده و این ارگان ها را بسیار آسیب پذیرتر می کند.
بیشتر دشواری های رابطه جنسی که مرتبط با یائسگی است ناشی از آتروفی وولوواژینال می باشد؛ وولوواژینال وضعیتی است که خاصیت ارتجاعی و کشسانی، رطوبت و ضخامت فرج و بافت های واژن از بین می رود.
در طول یائسگی اندام های واژن و فرج هورمون استروژن کمتری دریافت می کنند. در نتیجه شروع به نازک شدن کرده و خشک می شود. اندام ها هرچه نازک تر شوند راحتتر دچار شکستگی، کبودی و تحریکپذیری می شوند.
در طول یائسگی، اندام واژن کمتر چرب بوده، به همین دلیل اصطکاک ناشی از مقاربت تشدید می شود. بنابراین خطر آسیب دیدگی بیشتر می شود.
سایر علائم فیزیکی یائسگی را می توان به صورت زیر نام برد:
- کاهش ضخامت واژن یا کمبود کشش و ارتجاعی بودن دیواره ی واژن
- درد، خونریزی و سوزش حین مقاربت
- احساس سفتی حین مقاربت
- کاهش میل جنسی
- مشکل در تحریک شدن یا ماندن
- عفونت دستگاه ادراری مکرر
برخی از زنان حین یائسگی واژینیست آتروفیک را تجربه می کنند، واژینیست اتروفیک باعث التهاب اندام و بافت های واژن می شود. بازهم، واژینیست آتروفیک ناشی از میزان کم هورمون های استروژن بوده و می تواند موجب درد، تورم، خارش و سوزش شود.
تغییرات فیزیکی ناشی از یائسگی در همه زنان یکسان نیست، و شدت این علائم نیز در آنها متفاوت است. اگر این علائم در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند یا کیفیت زندگی را کاهش دهد، باید با پزشک خود مشورت کنند.
یائسگی : عوارض جانبی عاطفی یائسگی
عوارض جانبی یائسگی می تواند منجر به عوارض جانبی عاطفی نیز شود. تغییر میزان هورمون های استروژن می تواند باعث اختلال در خواب و خلق و خو، اضطراب، تحریک پذیری و آسیب پذیری و افسردگی شود.
کاهش میل جنسی، ناتوانی و لذت نبردن از مقاربت نیز می تواند باعث از بین رفتن عزت نفس و صمیمیت شود.
آنچه که از یائسگی بنظر می رسد می تواند مشکلات عاطفی ایجاد کند. این عوارض جانبی عاطفی یائسگی درست به همان اندازه ی عوارض فیزیکی مخرب هستند، مخصوصاً وقتی پای روابط جنسی به میان باشد.
هنگامی که زنان یائسه دچار اضطراب، استرس یا غم و اندوه هستند، علاقه به انجام فعالیت هایی که معمولاً آنها را شاد می کرده است، نخواهند داشت. به این جهت، درد و ناراحتی باعث می شود از رابطه جنسی لذت نبرند.
بسیاری از تغییرات فیزیکی که بدلیل پیر شدن اتفاق می افتد، می تواند بر شدت عوارض جانبی عاطفی در دوران یائسگی بیفزاید.
اگر میل جنسی و تحریک پذیری زنان نیز از بین برود، زنان حین مقاربت خجالتی تر شده و این می تواند باعث بدتر شدن علائم شود.
رایج ترین عوارض جانبی عاطفی یائسگی که در روابط جنسی اختلال ایجاد می کند عبارتند از:
- اضطراب، عصبانیت و عدم اطمینان
- کج خلقی
- عدم تمرکز و انگیزه
- خستگی
- افسردگی و غمگینی
- احساس از دست دادن وپشیمانی
- کاهش میل جنسی و علاقه
- از دست دادن اعتماد بنفس
- از دست دادن صمیمیت
- احساس بی ارزشی و بی فایدگی
طی یک بررسی مشخص شد 70% از زنان یائسه که مقاربت دردناک داشتند، باعث ایجاد مشکلات و تنش هایی با شریک خود شده بودند.
همه ی زنان دچار علائم منفی یائسگی نمی شوند. برخی زنان آگاهی، خرد، اعتماد به نفس بیشتری کسب می کنند. زنانی که حین یائسگی دچار علائم منفی می شوند، اگر دچار اختلال در روابط زناشویی یا زندگی روزمره شوند، باید دبا پزشک مشورت کنند.
یائسگی : راه های ساده برای کاهش عوارض جانبی یائسگی حین مقاربت
اینکه زنان بتوانند از لحاظ جنسی خودشان را فعال نگه دارند، ساده ترین راه برای کاهش دشواری های مقاربت حین یائسگی است.
عوارض جانبی فیزیکی و عاطفی یائسگی بسیاری از زنان را به کاهش یا خودداری از مقاربت ها وادار می کند. با اینحال برای حفظ سلامت واژن (مهبل) باید از آن بطور مداوم استفاده شود، مخصوصاً پس از یائسگی.
تحریک منظم جنسی باعث ترویج جریان خون درون واژن می شود. همچنین باعث می وشد واژن ارتجاعیت و کشسانی، عمق و شکل کلی خود را از دست ندهد.
تغییرات رفتاری معمولا اولین درمان توصیه شده هستند. در بدترین حالت ممکن است پزشک هورمون درمانی تجویز کند تا از خشکی واژن جلوگیری شود، یا استفاده از کرم های هورمونی برای اندام و بافت های واژن.
نکات ساده برای درمان عوارض جانبی یائسگی عبارتند از:
- انجام مقاربت های منظم و پی در پی
- پیش از مقاربت، از کرم های چرب کننده واژن استفاده شود
- از کرم های مرطوب کننده ی واژن پیش از مقاربت و به طور مکرر استفاده شود.
- اجتناب از مواد شستشودهنده، صابون و روغن یا سایر عواملی که ممکنست باعث خشک شدن واژن شود.
- برای پاک کردن واژن از آب ولرم و نه آب داغ استفاده شود.
- انجام معاشقه و عشق بازی پیش از مقاربت، به منظور افزایش میل جنسی
- شرکت در فعالیت های دو نفره
- تنظیم و کاهش استرس با انجام تمرینات ورزشی و درمان
- صحبت کردن با یک مشاور یا درمانگر
- یافتن راه های برای برگرداندن شور و شوق به رابطه و بهبود رابطه با همسر
- انجام فعالیت های نزدیکی جدید و متفاوت
- درمان سوزش، عفونت و التهاب واژن
- آبرسانی به بدن
- اجتناب از موادی که باعث تحریک پوست می شود
یائسگی : درمان عوارض جنسی یائسگی
حدود 55% از زنان یائسه برای درمان علائم یائسگی دنبال دراروهای پزشکی نمی روند، اگرچه بیشتر این علائم با گذشت زمان کم و به تدریج محو می شوند.
علائم یائسگی برای برخی زنان شدید و دائمی هستند و در نتیجه درمان پزشکی را به آنها توصیه می کنیم. پزشکان معمولاً داروها و کرم هایی
تجویز می کنند که شامل ترکیبات استروژن، پروژسترون یا هردوی اینها می باشد.
درمان های شخصی که برای افراد تجیز می شود به تعداد زیادی از عوامل سلامتی بستگی دارد. بطور مثال زنانی که رحم خود را در می آورند دیگر نیازی به هورمون پروژسترون نخواهند داشت.
گزینه های درمان پزشکی برای کنترل عوارش جانبی یائسگی عبارتند از:
- داروهای موضعی استروژن و پروژسترون : قرص، کرم و شیاف های تجویز شده برای استفاده ی مستقیم در ناحیه ی واژن به منظور رفع خشکی واژن.
- قرص های ضدبارداری با دوز پائین : معمولاً تجویز این قرص ها به منظور کاهش خشکی واژن و گرگرفتگی صورت می گیرد.
- جایگزینی هورمون های یائسگی (MHRT): به منظور کاهش خشکی واژن، ناراحتی و درد حین مقاربت تجویز می شود. همچنین برای کاهش گرگرفتگی، نوسانات خلق و خویی و افسردگی های خفیف تجویز می شود.
- داروهای مرتبط با برخی مشکلات دیگر : برخی درمان ها به منظور کنترل افسردگی، عصبانیت و فشار خون بالا می تواند به کاهش گرگرفتگی و دمدمی مزاج بودن کمک کند.
در صورتی که برخی مشکلات سلامتی مانند موارد زیر را دارید، مجاز به استفاده از داروهای هورمونی نمی باشید :
- فشار خون بالا
- سابقه شخصی یا خانوادگی بیماری های قلبی یا سکته مغزی
- استفاده از سیگار و دخانیات
- سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان
- دیابت
- کلسترول خون بالا
- اعتیاد به الکل یا مصرف شدید الکل
- بیماری های کبدی و کلیوی
- سابقه خونریزی مزمن
- لختگی خون و عوارض لختگی خون
- افراد بالای 60 سال یا افرادی که قبلاً دچار یائسگی شده اند
یائسگی : درمان های جایگزین یائسگی
اگرچه بسیاری از گیاهان و ادویه جات به عنوان درمان برای علائم یائسگی پرورش داده می شود، تحقیقات کمی درباره ی صحت مفید بودن این گیاهان و ادویه جات صورت گرفته است. همچنین ثابت شده است برخی مکمل های یائسگی در صورتیکه بطور مداوم استفاده شوند، مضر خواهند بود.
برخی مکمل های یائسگی که رایج هستند اما از لحاظ علمی کارایی آنها ثابت نشده است عبارتند از:
- بلک کوهوش
- کرم سیب زمینی وحشی
- قهوه
- شبدر چمنی
- استروژن های گیاهی یافت شده در برخی حبوبات مانند دانه های سویا و نخود، و برخی غلات کامل ، دانه ها و میوه جات
سازمان غذایی و دارویی امریکا بر کیفیت و خلوص داروهای گیاهی و مکمل ها نظارتی ندارد. مردم باید محصولات را از منابع معتبر تهیه کنند.
بسیاری از گیاهانی که در بالا ذکر کردیم می توانند با داروها تداخل داشته باشند، بنابراین زنان باید پیش از استفاده از این گیاهان و مکمل ها با پزشک مشورت کنند.
بعلاوه شرکت های داروسازی، هورمون درمانی زیستی یکسان را در پاسخ به خطرات ابتلا به سرطان و مشکلات قلبی عروقی، بوجود آورده است که در ارتباط با هورمون درمانی سنتی می باشد.
برخلاف هورمون درمانی سنتی که بر مبنای هورمون های مصنوعی استوار است، این درمان بر مبنای هورمون های گیاهی می باشد که تحمل آنها برای بدن راحتتر است، اما با هورمون های بدن یکسان نیستند.
داروهای زیستی یکسان تاییده شده ی زیادی وجود دارد که ایمنی و ناثیرگذار بودنشان ثابت شده است.
مطابق با انجمن یائسگی امریکای شمالی، افراد باید از مصرف داروهای هورمونی زیستی یکسان سفارشی، خودداری ورزند. این داروها ترکیبی از هورمون هایی هستند که توسط داروسازان تهیه شده و متناسب با نیازهای فردی می باشد.
نظرات (1)