سرطان سینه هرچه زوتر تشخیص داده شود، شانس بیشتری برای درمان موفقیت آمیز آن وجود دارد. به همین دلیل مهم است که آزمایشات و معاینات سینه باید به طور منظم توسط پزشک انجام شود؛ آزمایشاتی از قبیل ماموگرافی و همچنین بررسی سینه ها برای تشخیص هرگونه تغییرات مشکوک.
مطالبی که در این مقاله می خوانید:
خودآزمایی سرطان سینه
شما باید با نشانه های سینه های طبیعی آشنا باشید. به این ترتیب، هرگاه متوجه چیز غیرعادی مانند غده، تغییر پوست یا ترشحاتی شوید، می توانید به پزشک مراجعه کنید.
اما آیا انجام معاینه سینه ضروری است؟ گروه های پزشکی در مورد این موضوع هم عقیدهه نیستند. می توانید از پزشک خود بپرسید که آیا خودآزمایی سرطان سینه برایتان مفید خواهد بود یا خیر.
خودآزمایی سینه
خودآزمایی سینه روشی است که طی آن می توانید سینه هایتان را برای تغییراتی مانند غده، یا ضخیم شدن مورد بررسی قرار دهید. به سینه های خود نگاه کرده و آنها را لمس کنید. اگر متوجه چیزی غیر عادی شدید، به پزشک خود بگویید. در بسیاری از موارد، این تغییرات ناشی از سرطان نیست، اما لازم است ان را با پزشک در میان بگذارید.
نحوه خودآزمایی سینه
بهتر است برای انجام خودآزمایی سینه 3 تا 5 روز از پایان چرخه قاعدگی تان گذشته باشد. این به این دلیل است که تغییرات هورمونی پیش از قاعدگی، سبب سفت شدن و ضخیم شدن موقتی در سینه ها می شود که پس از پایان قاعدگی، از بین می رود.
برای انجام خودآزمایی سینه مراحل زیر را انجام دهید:
خودآزمایی سینه در آیینه:
- بدون لباس، در مقابل یک آینه بزرگ در یک اتاق روشن بایستید. به سینه های خود نگاه کنید؛ اگر هم اندازه و هم شکل نیستند، هیچ مشکلی ندارد! اغلب زنان دارای سینه های هم اندازه و هم شکل نیستند. بازوهایتان را از اطراف بدن آویزان و ریلکس رها کرده، به دنبال هر گونه تغییر اندازه، شکل، یا موقعیت، و یا هر گونه تغییرات پوستی در سینه های خود بگردید. به دنبال هر نوع زگیل، ضخامت، زخم، و یا تغییر رنگ باشید.
- نوک پستان خود را بررسی کنید و به دنبال زخم، پوسته، یا تغییر جهت در آن باشید.
- دست های خود را روی مفصل ران قرار داده و به طور محکم فشار دهید تا عضلات سینه ای خود را به زیر قفسه سینه بکشید. از اطراف به سمت چپ و راست بچرخید، تا بتوانید به قسمت خارجی سینه ها نگاه کنید.
- سپس به سمت آینه خم شوید. شانه ها و آرنج خود را به جلو بکشید تا عضلات قفسه سینه تان را سفت کنید. سینه های شما به سمت جلو آویزان می شود. به دنبال تغییراتی در شکل یا اطراف سینه هایتان باشید
- اکنون، دست های خود را پشت سرتان قفل کنید و دست هایتان را به سمت جلو فشار دهید. باز هم، از طرف چپ به طرف راست بگردید تا قسمت های خارجی سینه تان را بررسی کنید. به خاطر داشته باشید که مرز زیرین سینه ها را نیز نگاه کنید. اگر لازم بود، سینه های خود را با دست بلند کرده تا زیر آنها را ببینید.
- نوک پستان خود را بررسی کنید که ایا ترشحاتی از آنها بیرون می آید یا خیر. انگشت شست و انگشت سبابه تان را روی بافت اطراف نوک پستان قرار داده و آن را به سمت درون و بیرون بکشید. به دنبال هرگونه ترشح باشید. سپس این اعمال را بر روی سینه دیگرتان تکرار کنید.
خودآزمایی سینه در حمام:
- سینه هایتان را لمس کنید که متوجه تغییرات شوید. برای راحتی کار دستان خود را با آب و صابون لغزنده کنید. به دنبال هر گونه غده یا ضخیم شدن، ناحیه زیر پوست سینه را بررسی کنید. دست چپ خود را بر روی مفصل ران قرار داده و دست راست خود را بچرخانید تا در زیر بغل چپ خود را احساس کنید. سپس این کار را برای سمت دیگر بدن تکرار کنید.
- بالا و پایین ترقوه ها را لمس کنید تا اگر غده یا ضخامتی وجود داشت پیدا کنید.
- با دستان صابونی، یکی از بازوانتان را به پشت سر برده تا بافت سینه کاملاً گسترده شود. با انگشتان دست دیگر به آرامی به سینه فشار آورید. دستتان را بالا و پایین کنید، از خط زیر سینه بند تا ترقوه را بررسی کنید. این کار را ادامه دهید تا کل سینه را کامل بررسی کنید. سپس همین اعمال را برای سینه دیگرتان هم انجام دهید.
خودآزمایی سینه در حالت دراز کشیده:
- دراز کشیده و یک بالش کوچک یا حوله تاشده را زیر شانه راست خود قرار دهید. دست راست خود را پشت سرتان قرار دهید. دست چپ تان را در قسمت فوقانی سینه راست قرار دهید. استفاده از لوسیون بدن می تواند این عمل را آسان تر کند.
- فرض کنید بر روی سینه تان یک ساعت قرار دارد. از ساعت 12 شروع کرده و به سمت ساعت 1 حرکت کرده و دایره های کوچک بسازید. این دایره های کوچک را ادامه داده تا زمانی که دوباره به ساعت 12 برسید. انگشتان شما باید در این حین کشیده بوده و در تماس مداوم با سینه بمانند. وقتی دایره ی کامل را طی کردید، حدود 2 سانت به سمت نوک سینه پایین آمده و شروع کنید دایره دیگری را در اطراف ساعت کامل کنید. این الگو را ادامه دهید تا تمام سینه خود را لمس کنید. اطمینان حاصل کنید که قسمت های فوقانی و بیرونی سینه که در زیر بغل قرار دارند را نیز لمس کنید.
- انگشتان خود را به صورت صاف و مستقیم بر روی نوک سینه قرار دهید. به دنبال هر گونه تغییراتی در زیر نوک سینه باشید. به آرامی نوک سینه تان را به سمت داخل فشار دهید. این حرکت باید باید به آرامی انجام شود.
- این مراحل را بر روی سینه دیگرتان تکرار کنید. فراموش نکنید که قسمت فوقانی و بیرونی سینه، و قسمت های نزدیک به زیر بغل را نیز بررسی کنید.
اگر غده ای پیدا شد چه کار کنید؟
- نگران نباشید. این غده می تواند چیزهای زیادی باشد به جز سرطان. اما اگر تغییراتی مانند زیر را متوجه شدید، با پزشک در میان بگذارید:
- قسمتی از سینه با قسمت های دیگر آن متفاوت باشد
- یک توده یا تکه ضخیم در داخل یا نزدیکی سینه یا زیر بغل، که در طول چرخه قاعدگی تان وجود داشته باشد
- تغییر در اندازه، شکل یا مرزهای اطراف سینه
- توده یا غده
- یک ناحیه ی مرمرمانند در زیر پوست سینه
- تغییر در ظاهر پوست نوک سینه یا خود سینه (کمرنگی، چر.ک شدن،، فلس مانند، یا التهاب)
- ترشحات خونی یا بی رنگ از نوک سینه
- قرمزی پوست سینه یا نوک سینه
تشخیص سرطان سینه؛ ماموگرافی
اگر از خودآزمایی های سینه رضایت ندارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. زمان و لزوم این تست های تصویربرداری از سینه، تصمیم شخصی است بین شما و پزشک تان. اکثر زنان تا پیش از رسیدن به سن 40 سالگی، شروع به ماموگرافی نمی کنند. اگر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه باشید، ممکن است پزشک از شما بخواهد از سنین پایین تری آزمایش های ماموگرافی را شروع کنید.
انجمن سرطان آمریکا توصیه می کند که تا پیش از 45 سالگی ماموگرافی سالانه را داشته باشید. سرویس پیشگیرانه ایالات متحده چیز دیگری می گوید. او توصیه می کند زنان بین 50 تا 74 ساله، هر 2 سال یک بار آزمایشات ماموگرافی را انجام دهند.
ماموگرام می تواند تا 2 سال قبل از اینکه غده های سینه ای لمس شوند، آنها را تشخیص دهد. آزمایش های مختلف کمک می کند که بتوان فهمید آیا یک غده سرطانی است یا خیر. غده هایی که سرطانی نیستند معمولاً ویژگی های فیزیکی متفاوتی دارند. آزمایش های تصویربرداری مانند ماموگرام و اولتراسوند، اغلب می توانند این تفاوت ها را شناسایی کنند.
تنها راه تأیید سرطان سینه، این است که پزشک با انجام آسپیراسیون سوزنی یا بیوپسی جراحی، به جمع آوری و آزمایش بافت سینه به منظور تشخیص سلول های سرطانی بپردازد.
اگر سرطان سینه داشته باشم؟
اگر مبتلا به سرطان سینه هستید، شما و پزشک تان باید بدانید که از چه نوعی است و چگونه پیشرفته است. چک کردن گره های لنفاوی شما می تواند تشخیص دهد بیماری تان گسترش یافته است. تست های دیگر به منظور تشخیص این که چه درمان هایی ممکن است برای شما مفید باشد به کار می روند، و برخی دیگر از تست ها نیز پیش بینی می کنند که آیا احتمال دارد سرطان پس از درمان دوباره عود کند یا خیر.
پزشک باید به شما در درک تمامی این آزمایش ها کمک کند و شما باهم باید درباره ی بهترین برنامه درمانی تصمیم بگیرید.
مطالب مرتبط
رنگ مو و ریلکسر : استفاده از رنگ مو و ریلکسر ارتباط مستقیمی با سرطان سینه دارد
نظرات (0)