به نظر می رسد روند به سمت دیرهنگام در حال ادامه باشد؛ امروزه زنان بیشتر در دهه ی 30 سالگی خود بچه دار می شوند، در حالیکه قبلاً در دهه ی 20 سالگی بچه دار می شدند. آیا خطرات بیشتری در رابطه با بارداری و تولد دیرهنگام، به علت افزایش سن مادر وجود دارد؟ در این مقاله به بررسی آخرین شواهد در این زمینه می پردازیم.
اطلاعات اخیر از مراکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) نشان می دهد که در سال 2016، برای اولین بار در سه دهه اخیر در امریکا، نرخ تولد در میان زنان در سن 30 تا 34 نسبت به زنان میان 25 تا 29 بیشتر شده است.
در حال حاضر میانگین سنی اولین زایمان زنان در حدود 28 سال سن است، که نسبت به آنچه در سال 2014 بوده است، یعنی 26.3 بیشتر شده است. کارشناسان اغلب بر متوسط سن مادران توجه دارند؛ به دلیل تولد هایی که با سن مادر مرتبط است، مانند چندقلویی و معلولیت مادرزادی.
گزارشات نشان داده است که برخی والدین به دلایل مختلفی تمایل دارند بارداری خود را تا 35 سالگی به تاخیر بیاندازند.
این دلایل عبارتند از: رسیدن زنان به جایگاه آموزش عالی، ایجاد شغلی برای خود، بهبود روش های بارداری، تغییرات اجتماعی و فرهنگی که باعث می شود زنان احساس آمادگی برای بچه دار شدن نداشته باشند، عدم مراقبت از کودکان، عدم توانایی مالی، سیاست های انعطاف ناپذیر محل کار، مشکلات اقتصادی و یا مسکن، و بیکاری.
دلیل دیگری که زنان می خواهند دیر باردار شوند می تواند مربوط به استفاده از انتخابات و تکنولوژی های پیشرفته باروری، مانند IVF باشد.
زنان باردار با سن بیشتر از 35 سال و به دنیا آوردن اولین نوزاد در این سن، که تحت عنوان سن پیشرفته بارداری (AMA) یا مادران مسن شناخته می شود. اصطلاحات "سن" و "سالمند" برای کسی که تنها 35 سال دارد بار معنایی منفی دارد. آیا این اصطلاحات بی اساس هستند؟ یا بارداری در سنین بیش از 35 سال خطرات جدی برای مادر و نوزاد در برخواهد داشت؟
خطرات ناشی از به تاخیر انداختن بارداری تا سن 35 سال یا دیرتر
همه ی ما از تیک تاک ساعت بیولوژیکی آگاه هستیم، اما آیا فرا رسیدن 35 سالگی نشان دهنده یک نقطه عطف در ویژگی های زیست شناسی به شمار می رود؟ آیا به محض رد شدن از 35 سالگی ناگهان یک شبه در معرض خطر قرار می گیرید؟
زنان نوزادان تندرست و سالمی در دهه ی 30 سالگی و پس از آن به دنیا می آورند. سن 35 سالگی سنی است که به سادگی خطرات خاص بیشتر باید مد نظر قرار بگیرند.
اگرچه این خطرات کمی بیشتر احتمال دارد بعد از رسیدن به 35 ساله رخ بدهند، اما این به این معنا نیست که این خطرات تاثیر قابل توجهی در هر شخصی که در اواسط سی سالگی و بالاتر هست، داشته باشد.
خطرات بارداری بعد از 35 سالگی ؛ کاهش در باروری
زنان با تخم هایی که همیشه خواهند داشت، به دنیا می آیند. همینطور که سن زنان بالا می رود، احتمال این که آنها حامله شوند کاهش می یابد؛ این به دلیل کاهش تعداد تخم های اقی مانده و همچنین کاهش کیفیت آنها می باشد.
باروری در مردان نیز با بالارفتن سن، به دلیل کاهش تعداد اسپرم، تحرک، و حجم مایع منی کاهش می یابد. این عوامل وابسته به سن، همراه باهم می توانند باردار شدن زنان را مشکل تر کنند.
نتایج یک تحقیق که در ژورنال پزشکی نیوانگلند منتشر شده بود نشان می داد در میان زنانی که لقاح مصنوعی انجام داده بودند، 74 درصد از افراد زیر 31 ساله توانستند ظرف مدت یک سال باردار شوند. اگرچه این آمار برای افراد بین سنین 31 تا 34 به میزان 61 درصد و برای زنان مسن تر از 35 سال به 54 درصد کاهش یافت.
خطرات بارداری بعد از 35 سالگی ؛ خطرات ژنتیکی
خطرات ژنتیکی خاصی در بارداری های سن بالا بیشتر مشاهده می شود. به عنوان مثال، نرخ تولد نوزادان مبتلا به سندرم داون با افزایش سن مادر بیشتر می شود.
در حالی که احتمال داشتن یک جنین با سندرم داون در10 هفته اول بارداری در سن 25 سالگی حدود 1 از 1064 می باشد، اما این آمار به میزان 1 در 686 در سن 30 سالگی بالا رفته، و در سنین بالای 35 سال به 1 در 240 نفر می رسد. در سن 40 سالگی، نرخ سندرم داون بازهم افزایشی بوده و به میزان 1 در 53 نفر می رسد، و در سنین 45 سالگی به 1 در 19 نفر می رسد.
نتایج تحقیقات منتشر شده در مجله Nature Communications به بررسی این موضوع پرداخت که چرا مادران مسن تر در معرض خطر بالایی از زایمان کودکان مبتلا به ناهنجاری های مادرزادی هستند که این ناهنجاری ها مربوط به تعداد غیر طبیعی کروموزوم ها در جنین می باشد.
محققان کالج پزشکی آلبرت اینشتین در دانشگاه یشیوا در نیویورک به این نتیجه رسیدند که روند ژنتیکی بازترکیبی می تواند مسئول افزایش خطر ابتلا به بیماری هایی مانند سندرم داون باشد.
بازترکیبی روندی است که در آن جفت کروموزوم ها قبل از جدا شدن به تبادل مواد ژنتیکی می پردازند. این محققان دریافتند که در مادران مسن تر، روند بازترکیبی ممکن است کمتر منظم و متعادل باشد، که در نتیجه می تواند به تعداد غیر طبیعی کروموزوم در سلول های جنسی و یا بازآرایی کروموزومی بزرگ منجر شود.
خطرات بارداری بعد از 35 سالگی ؛ سقط جنین
خطر سقط جنین بصورت صعودی با بالارفتن سن مادر افزایش پیدا می کند. تحقیقات منتشر شده در BMJ نشان داد که خطر سقط جنین برای زنان بین 20 تا 24 ساله در حدود 8.9 درصد بوده و این آمار برای زنان 45 ساله و بیشتر بالا رفته و به 74.7 درصد می رسد. به نظر می رسد کاهش کیفیت تخم های زنان عامل اصلی سقط جنین است.
خطرات بارداری بعد از 35 سالگی ؛ زایمان نوزاد مرده
احتمال به دنیا آوردن نوزاد مرده در زنان مسن تر بیشتر از زنان جوان است. در یک بررسی سییستماتیک که درمجله انجمن پزشکی کانادایی منتشر شده، محققین دریافتند که احتمال به دنیا آوردن نوزاد مرده در زنان مسن تر حدود 1.2 تا 2.23 برابر بیشتر از زنان جوان می باشد.
در یک تحقیق دیگر، با بررسی داده های بدست آمده از 385120 زن باردار در انگلستان، محققین به این نتیجه رسیدند که نرخ تولد نوزاد مرده در بین زنان 18 تا 34 ساله حدود 4.7 در هر 1000 نفر بوده، برای زنان بین سنین 35 تا 40 ساله حدود 6.1 در هر 1000 نفر بوده، و برای زنان بالای 40 سال حدود 8.1 در هر 1000 نفر بوده است.
علاوه بر این نشان داده شده است نرخ تولد نوزاد مرده در افرادی که اولین زایمان شان را داشته اند بیشتر بوده، و این نرخ حتی برای مادرانی که اولین بار در سن 35 سالگی یا بیشتر زایمان کرده اند نیز بالاتر می رود.
دلایل اینکه چرا نرخ تولد نوزاد مرده با افزایش سن مادر افزایش می یابد، در حال حاضر مشخص نیست.
بارداری بعد از 35 سالگی ؛ خطرات دیگر
در تحقیقاتی که به مقایسه ی عوارض حاملگی در میان زنان در سنین 18 تا 34 سال، 35 تا 40 سال و 40 سال و بیشتر پرداخته اند، به افزایش کوچکی در عوارض -بارداری و تولد- با سن دست یافته اند.
محققان توانسته اند افزایش خطر ابتلا به دیابت بارداری، جفت سرراهی، سزارین اورژانس، خونریزی پس از زایمان، زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و وزن بالای نوزاد را شناسایی کنند. تحقیقات دیگر نشان داده است که خطر مرگ و میر مادران با سن افزایش می یابد.
تحقیقات ارائه شده در کنفرانس سکته مغزی بین المللی انجمن سکته آمریکا در سال 2016 ، نشان داد که در مقایسه با زنانی که در سنین جوانی باردار می شوند، زنان باردار 40 ساله و بالاتر بیشتر در معرض خطر ایسکمیک، سکته مغزی، سکته هموراژیک، حمله قلبی و مرگ ناشی از بیماری های قلبی و عروقی هستند.
دکتر عدنان قریشی، مدیر موسسه سکته مغزی زینت قریشی گفته است:
ما از قبل می دانستیم که زنان مسن تر احتمال بیشتری نسبت به زنان جوان دارند که مشکلات بهداشتی در دوران بارداری را تجربه کنند. در حال حاضر، فهمیده ایم که عواقب ناشی از تا سال ها بعد از بارداری وجود دارد.
دکتر قریشی و همکارانش دریافتند که تمام خطرات، به جز سکته هموراژیک، توسط عوامل شناخته شده ی بیماری قلبی- عروقی توضیح داده می شود - مانند فشار خون بالا ، دیابت و کلسترول بالا.
چرا زنان بالای 35 سال مشکلاتی در سلامت و تولد نوزاد دارند؟
آخرین تحقیقات منتشر شده در مجله فیزیولوژی از این موضوع که چرا زنان بیش از 35 سال سن بیشتر با عوارض تولد روبرو می شوند، پرده بر می دارد. پژوهشگران کالج کینگ لندن در انگلستان، در یک مدل موش، کشف کردند که سن مادر بر ساختار رحم تاثیر می گذارد.
در یک گروه از موش هایی که زنان بالای 35 سال را شبیه سازی می کردند، نشان داده شد خواص انقباض عضلانی در رحم حساسیت کمتری نسبت به اکسی توسین دارد و تعداد میتوکندری ها نیز کاهش می یابد، که همه این موارد نشان می دهد که عضلات رحم کمتر قادر به انقباض صحیح می باشند. به علاوه، پژوهشگران تغییراتی در سیگنال های هورمون پروژسترون دریافتند که باعث تاخیر در کارکرد شده بود.
دکتر راشل در این باره می گوید:
تحقیقات ما نشان می دهد که تغییرات فیزیولوژیکی و سلولی اساسی در رابطه با سن مادر وجود دارد که باعث اختلال عملکرد کارکرد می شود. زمان تحویل و پیشرفت کار به طور مستقیم به سن مادر مرتبط است، و این می تواند باعث ایجاد عوارضی در زمان تولد شود.
بارداری بعد از 35 سالگی ؛ سن زیاد مسئول وزن کم و تولد زودرس نوزاد نیست
نوزادانی که در یک وزن کم هنگام تولد به دنیا اغلب تنفسی، شناختی، و مشکلات عصبی، در حالی که نوزادان نارس هستند بیشتر احتمال دارد که نقص قلبی، صدمه به مغز، اختلالات ریه و تاخیر در توسعه است.
برخی مطالعات نشان داده اند که خطر ابتلا به وزن کم نوزاد هنگام تولد (کمتر از 2.5 کیلوگرم) و تولد زودرس (قبل از هفته 37 ام بارداری) برای زنان 35 ساله یا مسن تر افزایش می باید. با این حال، در یک تحقیق که اخیراً انجام شده است نشان می دهد که سن مادر است که دلیلی بر وزن کم نوزاد یا تولد زودرس نوزاد نمی باشد.
این تحقیق که در ژورنال اپیدمیولوژی منتشر شده است، به این نتیجه رسیده است که دلایل به احتمال زیاد به شرایط فردی و یا رفتارهایی که در افراد مسن شایع است، ارتباط دارد.
اتفاقات بالقوه ای که حاصل این عوامل می باشد، می تواند مشکلات باروری باشد که با تولد نوزادان ضعیف، استرس مادرزاد و رفتارهای ناسالم همراه است.
"یافته های محققین نشان می دهد که زنان نباید برای تصمیم به بچه دار شدن نگران سن خود باشند؛ به نظر می رسد که شرایط زندگی فردی و رفتار آنها از سن مهم تر است.
افرادی که تصمیم می گیرند که آیا بچه دار شدن را به تعویق بیندازند باید این نکته را نیز مد نظر داشته باشند که عواقب آن، کاهش باروری و افزایش خطر ابتلا به عوارض سقط جنین و تولد نوزاد می باشد. مرده زایی اگرچه نسبتا نادر است، اما خطری برای زنان مسن تر به شمارمی رود و در هفته های آخر بارداری این خطر افزایش می یابد.
البته، تعدادی نقاط مثبت نیز در به تعویق انداختن مادر شدن تا بعد از سن 35 وجود دارد. نشان داده شده است که فرزندان مادران مسن تر مشکلات رفتاری، اجتماعی و عاطفی کمتری دارند.
با توجه به یک مطالعه دیگر که در دانشگاه لندن انجام شده است، فرزندانی که دیر متولد می شوند، سالم تر و قد بلند تر بوده و تحصیلات بیشتری کسب می کنند.
مزایای مربوط به دیرتر به دنیا آمدن، بر عوامل خطرناک فردی ناشی از مسن بودن مادر می چربد؛ ما باید دیدگاه های جدیدی در مورد بارداری در سنین بالا داشته باشیم. پدر و مادران باردار معمولا به خوبی از خطرات بارداری دیرهنگام آگاه هستند، اما کمتر کسانی هستند که از اثرات مثبت آن نیز آگاه باشند.
با وجود خطرات زیادی که در بارداری دیرهنگام وجود دارد، بسیاری از زنان 35 ساله و مسن تر بارداری طبیعی ای را تجربه می کنند که مشکلات کمتری حین تولد دارند، و نوزاد سالمی به دنیا می آورند.
مطالب مرتبط
نظرات (0)