یک تحقیق که اخیراً در دانشگاه کرنل انجام شده، در اینباره توضیح می دهد که چگونه تغییراتی که در رژیم غذایی اروپاییان پس از ورود به عرصه ی کشاورزی در 10000 سال پیش رخ داده است، منجر به سازگاری ژنتیکی شده که علایق امروزی آنها را تشکیل می دهد.
پیش از انقلاب نوسنگی که در حدود 10000 سال پیش آغاز شد، اروپاییان بیشتر شکارچی و گرداورنده بودند و حیوانات و از برخی غذاهای دریایی تغذیه می کردند. اما پس از اختراع کشاورزی در جنوب اروپا در حدود 8000 سال پیش، اروپاییان رژیم غذایی خود را به سمت استفاده از گیاهان و نباتات سوق دادند.
این تحقیق – که برای اولین بار سازگاری های انجام گرفته پیش و پس از انقلاب نوسنگی را ازهم مجزا کرده و مورد مقایسه انجام می دهد – به این نتیجه رسیده است که این شیوه های غذایی در ژنتیک اروپاییان منعکس شده است.
این تحقیق نشان می دهد که رژیم غذایی چه نقش مهمی در انقلاب جمعیت انسانی ایفا کرده است. این بررسی پیامدهایی در زمینه ی ژنومیک تغذیه ای خواهد داشت؛ ژنومیک تغذیه ای شاخه ای روبه رشد است و با نام نوتریژنومیک شناخته می شود. پزشکان روزی خواهند توانست بر اساس اصل و نسب یک فرد رژیم غذایی ای برای او تجویز کنند که برای ژنتیک او بهترین بوده و سلامتی و پیشگیری از بیماری ها را برای وی به همراه خواهد داشت.
این مطالعات همچنین نشان می دهد که رژیم گیاهخواری کشاورزان اروپایی منجر به افزایش نرخ تولید یک آلل شده است که این آلل سلول ها را به گونه ای رمزگذاری می کند که آنزیم هایی برای متابولیزه کردن گیاهان درون بدن کشاورزان تولید می کند. نرخ تکرار به عنوان نتیجه ای از انتخاب طبیعی افزایش یافت؛ کشاورزان گیاهخوار توانستند با این آلل مزایای سلامتی بدست آورند که به آنها اجازه می داد فرزندان بیشتر داشته باشند و این نوع ژنتیک را به فرزندانشان نیز منتقل می کردند.
بیشتر بدانید : رژیم غذایی گیاهخواری : رژیم غذایی گیاهخواری برای کاهش وزن و متابولیسم بدن موثرتر است
ژن FADS1 که در این کشاورزان گیاهخوار یافت شده است، آنزیم هایی تولید می کند که نقش کلیدی در بیوسنتز اسیدهای چرب امگا3 و امگا6 دارد. این اسیدهای چرب برای رشد مناسب مغز اساسی بوده، التهاب و پاسخ ایمنی بدن را تحت کنترل دارد. اگرچه اسیدهای چرب امگا3 و امگا6 توسط رژیم غذایی وابسته به حیوانات بطور مستقیم قابل دستیابی است، اما در رژیم گیاهخواری این اسیدهای چرب وجود ندارند. گیاهخواران نیاز به آنزیم FADS1 دارند تا اسیدهای چرب امگا3 و امگا6 موجود در گیاهان (ریشه ها، سبزیجات و دانه ها) را بیوسنتز کند.
تحلیل DNA های باستانی نشان می دهد که پیش از دوره ی کشاورزی که اروپاییان شکارچی و گرداورنده ی غذا بودند، رژیم غذایی مبتنی بر حیوانات عمدتا باعث ایجاد نسخه ی مخالفی از همان ژن شده، که فعالیت آنزیم های FADS1 را محدود کرده و برای مردمی که از گوشت و غذاهای دریایی تغذیه می کردند بسیار مناسب تر بوده است.
بیشتر بدانید : رژیم غذایی سرخپوستی
تحلیل نرخ تکرار این آلل ها در میان اروپاییان نشان می دهد که شیوع آلل ها در رژیم غذایی گیاهخواری شروع به کاهش گذاشته تا وقتی که دوران انقلاب نوسنگی به میان آمد؛ پس از آن دوباره به شدت افزایش یافت. بطور همزمان، نسخه ی مخالف همان ژن که در شکارچی ها پیدا شده بود تا پیش از اختراع کشاورزی روبه افزایش بوده و پس از انقلاب نوسنگی روبه افول کرده است.
همچنین محققین دریافتند که نرخ تکرار این آلل ها در میان اقوام شمالی و جنوبی اروپا متفاوت بوده است. بیشتر کشاورزان به شدت بر رژیم غذایی گیاهخواری متکی هستند، اما این وابستگی در جنوب اروپا بیشتر از شمال آن بوده است – اجداد کشاورزان اروپای شمالی شیر و غذاهای دریایی بیشتری مصرف می کرده اند.
آلل های مبتنی بر گیاهخواری میزان کلسترول خون را تنظیم کرده و با بسیاری از بیماری ها ارتباط دارد، که شامل ابیماری التهاب روده، بیماری قلبی عروقی، ارتریت و اختلال دوقطبی می باشد.
دانشمندان می خواهند بدانند پاسخ افراد مختلف به یک رژیم غذایی چگونه با یکدیگر متفاوت است. مطالعات آینده به بررسی ارتباطات میان تغییرات ژنتیکی، رژیم غذایی و سلامتی می پردازد. تا اینکه در آینده می توان توصیه های رژیمی خاصی ارائه کرد که برای سابقه ی ژنتیکی هر فرد خاص مناسب می باشد.
نظرات (0)