در دو دهه اخیر صرف زمان بیش از حد در داخل خانه به علاوه ی تغذیه نامناسب موجب افزایش کمبود ویتامین D در افراد شده است. این مقاله به بررسی نحوه ی تشخیص علائم و درمان کمبود ویتامین D می پردازد.
با توجه به مرکز کنترل و حفاظت از بیمار (CDC)، حدود یک چهارم جمعیت در معرض خطر کمبود ویتامین D قرار دارند. یک آزمایش خون ساده می تواند تشخیص دهد که آیا کمبود ویتامین D دارید یا خیر.
اما علائم کمبود ویتامین D و نحوه پیشگیری از آن چیست؟
مطالب این مقاله:
ویتامین D چیست؟
ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که وقتی پوست در معرض نور خورشید قرار می گیرد، ساخته می شود. ویتامینD تنها در تعداد کمی از غذاها، از جمله شیر، موجود است.
وظیفه ی ویتامین D پشتیبانی از متابولیسم کلسیم می باشد. ویتامین D کمک می کند که بدن کلسیم و مکمل های دیگر را جذب کرده تا سلامت سلول های استخوانی را حفظ کند.
اما همراهی ویتامین D با کلسیم برای محافظت از استخوان ها، تنها عملکرد ویتامین D در بدن نمی باشد.
نقش ویتامین D در بدن:
- حمایت از سلامتی عضلات
- فعالیت در سیستم ایمنی بدن
- کمک به رشد سلولهای
- کاهش التهاب؛ التهاب می تواند به بیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید و سرطان منجر شود.
- فشار خون را تنظیم می کند و از سلامت قلب و عروق حمایت می کند.
مصرف ویتامین D بهترین روش برای اندازه گیری میزان ویتامین D موجود در بدن نیست، چرا که بسیاری عوامل می توانند بر جذب ویتامین D در بدن تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، سلامت معده می تواند با میزان جذب ویتامین D مصرفی تداخل داشته باشد.
علل کمبود ویتامین D چیست؟
افرادی که سطح ویتامین D کمتر از 20 نانوگرام بر میلی لیتر دارند (ng / ml) در معرض خطر کمبود ویتامین D قرار دارند.
سطوح ویتامین D زیر 12 نانوگرم fر میلی لیتر نشاندهنده ی کمبود ویتامین D می باشد.
کمبود ویتامین D زمانی اتفاق می افتد که فرد یا ویتامین D به میزان کافی مصرف نمی کند و یا بدن نمی تواند ویتامین D مصرفی را جذب و متابولیزه کند.
در زیر برخی از عواملی که فرد را در معرض خطر کمبود ویتامین D قرار می دهد، عنوان شده است:
- زندگی در عرض جغرافیایی بالا : در این شرایط به دلیل دسترسی کمتر به نور خورشید کمبود ویتامین C ایجاد می شود.
- بیش از حد در منزل ماندن: صرف زمان کم در خارج از خانه به معنی از دست دادن تابش نور خورشید می باشد.
- زندگی در مناطق بسیار آلوده: آلودگی می تواند برخی اشعه های خورشیدی را جذب کرده و در نتیجه باعث کاهش میزان ویتامین D در بدن شود.
- استفاده از مقادیر زیادی کرم ضد آفتاب: استفاده از کرم ضدآفتاب در برابر اشعه های UV ممکن است جذب ویتامین D را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
- داشتن پوست تیره تر: افرادی که دارای پوست تیره تری هستند، به منظور جذب بیشتر ویتامین D به نور بیشتری دارند.
- درجه حرارت محیط: پوست گرم تر نسبت به پوست سردتر در جذب اشعه های خورشید فعال تر است و در نتیجه توانایی تولید ویتامین D بیشتری دارد.
- رژیم غذایی: خوردن غذاهای سرشار از ویتامین D یا غذاهایی که با ویتامین D غنی شده اند، خطر کمبود ویتامین D را کاهش می دهد.
- اضافه وزن: تحقیقات نشان می دهد که داشتن اضافه وزن با پایین بودن میزان ویتامین D ارتباط دارد. این امر می تواند به این دلیل باشد که چربی بیش از حد جذب ویتامین D را تحت تاثیر قرار می دهد.
- سن: توانایی افراد برای جذب ویتامین D با افزایش سن کاهش می یابد.
- سلامت معده: اختلالاتی که روی روده تاثیر می گذارد، مانند بیماری کرون، می تواند توانایی روده را برای جذب ویتامین D کاهش دهد.
- سلامت کلیه و کبد: افراد مبتلا به بیماری کبد یا کلیه ، سطح ویتامین D کمتری دارند.
- بارداری یا شیردهی: نیازهای تغذیه ای نوزاد یا جنین می تواند سطح ویتامین D را کاهش دهد، به ویژه در زنانی که از قبل در معرض خطر کمبود ویتامین D قرار داشته اند.
- نوزادان شیرخوار: شیر انسان حاوی مقادیر کمی ویتامین D است. به همین دلیل شیرخواران به مکمل های ویتامین D نیاز دارند، به ویژه اگر هر روز به خارج از منزل بیرون برده شوند.
علائم کمبود ویتامین D
بسیاری از افراد مبتلا به کمبود ویتامین D ممکن است هیچ علامتی بروز ندهند یا حتی چندین سال بدون علائم زندگی کنند.
علائم کمبود ویتامین D ممکن است مبهم باشد، ممکن است در طول زمان تغییر کند و شبیه به علائم طیف گسترده ای از بیماری های دیگر باشد. از این رو، تشخیص خودسرانه ی ویتامین D کار خطرناکی است.
افرادی که علائم کمبود ویتامین D را تجربه می کنند، یا افرادی که بیماری ها و کمبود های تغذیه ای نامشخص دارند، باید آزمایش کمبود ویتامین D بدهند.
برخی علائم کمبود ویتامین D عبارتند از:
- نازک شدن یا شکننده شدن استخوان ها، پوکی استخوان، یا شکستگی مکرر استخوان ها
- ضعف ماهیچه ای، به ویژه اگر تغییرات غیر قابل توضیحی در قدرت عضلانی بوجود آمده باشد
- تغییر در حالات روحی و خلق و خوی افرادی که دچار کمبود ویتامین D هستند؛ مانند اضطراب و افسردگی.
- درد مزمن؛ زیرا ویتامین D نقش کلیدی در حمایت از سلامت استخوان، عضلات و سلول ها دارد.
- فشار خون بالا یا روبه افزایش
- خستگی، حتی در صورت خواب کافی
- کاهش استقامت
- ناباروری غیرقابل توضیح
بیشتر بخوانید: کمبود ویتامینD ؛ علائم، علل و پیشگیری
درمان کمبود ویتامین D
درباره ی میزان مناسب ویتامین D برای سلامت افراد، اختلاف نظر وجود دارد. میزان ویتامین D مصرفی ایده آل به عوامل مختلفی مانند سن، سطح فعالیت و سلامت متابولیسم بدن بستگی دارد. افراد باید با پزشک درباره اهداف مصرف ویتامین D مشورت کنند.
این ایده خوبی است که هنگام شروع درمان، علائم کمبود ویتامین D خود را مدنظر داشته باشید. این یک روش ساده برای ردیابی پیشرفت و درمان و نیز برای ارزیابی اینکه آیا لازم است در مصرف ویتامین D افزایشی ایجاد شود، می باشد.
سه راهبرد برای افزایش سطح ویتامین D وجود دارد:
- مصرف مکمل ویتامین D. این مکمل های ویتامین D به راحتی در بازار در دسترس هستند. همچنین ممکن است پزشک یک مکمل یا مولتی ویتامین برای شما تجویز کند. برای اکثر بزرگسالان، میزان ویتامین D توصیه شده 600 واحد و برای بزرگسالان بالای 70 سال، 700 واحد و برای کودکان زیر 12 ماه 400 واحد می باشد.
- مصرف غذاهای سرشار از ویتامین D. ماهی های چرب مانند ماهی تن، ماهی آزاد (سالمون) و ماهی خال مخالی، و همچنین روغن کبد ماهی، منابع طبیعی عالی ای برای ویتامین D هستند. کبد گوشت گاو، پنیر و زرده تخم مرغ حاوی مقادیر کمی از ویتامین D می باشد. شیر نیز همانند بسیاری از غلات با ویتامین D غنی شده است.
- بیشتر در معرض نور خورشید قرار بگیرید. خطرات قرار گرفتن در معرض مستقیم نور آفتاب ممکن است برای افراد حساس به آفتاب سوختگی، دارای سابقه ی سرطان پوست و یا دارای پوست کم رنگ، بیشتر از خطرات کمبود ویتامین D باشد. این افراد باید با پزشک صحبت کنند که آیا صرف زمان بیشتر در نور طبیعی برایشان کار خوبی است یا خیر.
جلوگیری از کمبود ویتامین D
خوردن غذاهای سرشار از ویتامین D و روزانه 15 تا 20 دقیقه ماندن در معرض نور خورشید، بهترین راهکارها برای پیشگیری از کمبود ویتامین D می باشند.
با توجه به اهداف مصرف ویتامین D و سلامت فرد، مکمل ویتامین D نیز می تواند موثر باشد. بهتر است قبل از مصرف مکمل های ویتامین D با پزشک صحبت کنید.
برخی دیگر از شیوه های زندگی که می تواند سطح ویتامین D سالم و مورد نیاز افراد را تامین نمایند عبارتند از:
- حفظ وزن سلامت بدن: سعی کنید روزانه برای مدتی از خانه خارج شوید تا هم ورزش و هم قرار گرفتن در معرض نور خورشید را انجام دهید.
- نظارت و درمان بر عوارض پزشکی: به ویژه در مورد عوارضی که در ارتباط با معده، کبد و سلامت کلیه هستند، حساس و پیگیر باشید.
- استفاده از مکمل های ویتامین D : مخصوصاً برای نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، استفاده از مکمل های ویتامین D توصیه می شود.
- با پزشک در مورد هر گونه تغییر در سلامتتان صحبت کنید: به خصوص اگر سابقه خانوادگی پوکی استخوان یا کمبود ویتامین D دارید حتماً با پزشک مشورت کنید.
مطالب مرتبط
کم خونی ناشی از کمبود آهن ؛ علل، علائم و درمان
باکتری روده : باکتری های روده ممکنست روزی روند پیر شدن را کاهش دهند.
نظرات (0)