در این مقاله راجع به مزایا و عوارض روزه گرفتن برای افراد از جمله برای بیماران دیابتی صحبت می کنیم. هم چنین 7 مورد از خاصیت های باورنکردنی روزه داری متناوب را برمی شمریم که با حتما با دانستن آنها تعجب خواهید کرد.
خاصیت ها و عوارض روزه گرفتن در ماه رمضان
روزه گرفتن که یکی از احکام شرعی تمام مسلمانان جهان است، به معنی ترک خوردن و نوشیدن و استعمال دخانیات در طول ساعات روز می باشد.
در سالهای اخیر مزایای زیادی برای روزه داری متناوب برشمرده شده است، اما مساله درباره ی روزه های تمام وقت که مسلمین در ماه رمضان انجام می دهد چگونه است، آیا به سلامتی و مشکلات و عوارض منجر می شود؟
روزه داری در ماه رمضان برای افرادی که مشکلات سلامتی خاصی ندارند، هیچ ضرری ندارد مگر اینکه به دلیل کمبود کافئین دچار سردرد شوند یا اگر در ساعات شب میزان اب کافی به بدن خود نرسانند بدنشان دچار بی آبی می شود. اما برای افرادی که مشکلات سلامتی مانند دیابت دارند، روزه گرفتن می تواند خطر بزرگی باشد.
در کوتاه مدت روزه داری باعث کاهش وزن، کاهش درصد چربی بدن و کاهش BMIمی شود. با این حال اثرات طولانی مدت روزه داری هنوز به خوبی مورد بررسی قرار نگرفته، و می تواند برای افرادی که دیبات دارند مشکلاتی در رابطه با سطح گلوکز خون به وجود بیاورد.. اگرچه اگر روزه داری بطور صحیح کنترل و مدیریت شود، می تواند برای بدن مفید باشد.
برخی از متخصصان می گویند که روزه داری متناوب می تواند برای کنترل سطح گلوکز خون افراد دیابتی، راه حل خوبی باشد. اما یادتان باشد اگر تحت درمان خاصی هستید و از داروهای خاصی استفاده می کنید باید بسیار مراقب باشید.
خوری می گوید که مسلمانان استرالیایی که دارای امراض دیابت هستند، اگر به طور صحیح و بدون آمادگی و مراقب کافی روزه بگیرند باعث مشکلات سلامتی جدی و حاد می شوند، از جمله هیبرگلیسمی، هیپوگلیسمی و لختگی خون. حدود 8 درصد از استرالیایی ها دارای بیماری دیابت هستند، اما این نرخ در میان کل جوامع مسلمان بالاتر می باشد.
با وجود خطرات جدی ای که دارد، حدود 43% از افراد دیابتی نوع اول و 79% از افراد دیابتی نوع دوم، در ماه رمضان روزه می گیرند. اگرچه بسیاری از این افراد که با وجود دیابت می خواهند به دلایل مختلفی (از جمله فشار خانواده یا جامعه) روزه بگیرند، باید با پزشک خود حتما مشورت کنند.
خوری می گوید افرادی که ناخوش احوال، حامله یا در حال مسافرت هستند از روزه داری معاف بوده و قرآن سفارش کرده است که این افراد به جای روزه داری، پولی که صرف غذای عادی خود در طول ماه رمضان می کنند را به خیریه ها دهند.
با برنامه ریزی صحیح می توان خطرات و مشکلات سلامتی ناشی از روزه داری را به حداقل رساند.
ماهیت روزه داری ماه رمضان این است که فاصله زمانی میان وعده های غذایی بسیار طولانی شده و افراد الگوهای غذایی خود را تغییر می دهند که این باعث تغییرات اساسی در سطح گلوکز خون می شود.
بر خلاف اینکه افراد طی روزه داری تمایل زیادی به خوردن فست فود ها، غذاهای چرب و کالری اضافه در ساعات شب دارند، باید از این افراط در خوردن اجتناب کنند. بهتر است روزه ی خود را با صرف دو عدد خرما، یک لیوان آب ولرم و یک کاسه سوپ باز کنید. این سنت پیامبر است و به شما کمک می کند که انرژی بدن را هنگام افطار تجدید کنید و گرسنگی تان را مهار کنید. این کار برای بدن مفید است و به تزکیه ی نفس نیز می انجامد، بنابراین خوردن غذاهای چرب و فست فودی ماهیت روزه داری رمضان را از بین می برد.
بهتر است در وعده های غذایی شبانه، بشقاب خود را از خوراک های سالم پر کنید. معمولا پزشکان توصیه می کنند که باید یک چهارم بشقابتان از کربوهیدرات، یک چهارم آن از پروتئین و نیمه ی دیگر بشقاب را سبزیجات تشکیل دهند.
هم چنین باید افرادی که مشکل دیابتی دارند حتما با پزشک مشورت کنند تا به آنها بگوید هر وعده باید چه چیزهایی بخورند و زمان تزریق انسولین و سایر داروهای دیابتی، باید دقیقا چگونه برنامه ریزی شود.
در طول ماه رمضان باید تغییراتی در برخی اعمال بوجود آورد. متخصصان تغذیه و سلامتی از شما بخاطر تهعد و ایمانی که به دین دارید بسیار قدردانی می کنند، اما به یاد داشته باشید روزه داری باید در محدوده ی امنیت و سلامت شما انجام بگیرد.
10 خاصیت روزه که باورتان نمی شود!
آیا اینکه هرروز یا برخی از روزهای هفته را روزه بگیریم ایده خوبی است؟ شواهد و تحقیقات نشان می دهد که روزه داری متناوب (برای چند ساعت در روز) فواید زیادی دارد.
این روزها روزه داری در میان مردم روبه گسترش است، مخصوصا در میان افرادی که عضو جامعه سلامت هستند. در این مقاله 7 فایده روزه گرفتن را بررسی کرده و می گوییم که چگونه آنها را در زندگی خود بکار بگیرید.
1 – روزه به کاهش وزن کمک می کند.
تحقیقات نشان داده اند که روزه داری متناوب – که در آن برای چند ساعت در روز روزه می گیرید – به بدن اجازه می دهد که چربی سوزی بطور موثرتری نسبت به رژیم های غذایی عادی انجام شود. در واقع روزه داری متناوب بدن را به حالتی می برد که به جای قند، از چربی به عنوان نخستین منبع تامین انرژی استفاده کند. امروزه بسیاری از ورزشکاران از روزه داری متناوب استفاده کرده تا میزان درصد چربی بدن خود را برای مسابقات کاهش دهند.
2 – روزه داری حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد.
نتایج یک بررسی نشان داده که پس از چند دوره متناوب روزه داری، انسولین خود بطور موثرتری به سلول ها می گوید که گلوکز خون را دریافت کنند.
3 – روزه داری باعث افزایش سرعت متابولیسم (سوخت و ساز) می شود.
روزه داری متناوب به دستگاه گوارش بدن استراحت می دهد، و این کار به متابولسم بدن انرژی می دهد تا بطور موثرتری چربی سوزی کند. اگر هضم دستگاه گوارش تان ضعیف است، روزه داری متناوب توانایی شما را برای هضم غذا و چربی سوزی بالا می برد. هم چنین روزه داری متناوب به تنظیم هضم غذا و افزایش عملکرد روده کمک کرده و در نتیجه متابولیسم بدن را بهبود می بخشد.
4 - روزه باعث طول عمر می شود.
باور کنید یا نه، کم خوری باعث افزایش عمر می شود. نتایج تحقیقات نشان داده اند که طول عمر مردم در فرهنگ های مختلف تا چه حد به رژیم غذایی آنها مرتبط است. با اینحال لازم نیست که برای بدست آوردن فواید روزه داری، برویم و در میان جوامع خارجی زندگی کنیم. یکی از اثرات پیری کاهش متابولیسم بدن است. هرچه بدن جوانتر باشد، متابولیسم بهتر و موثرتری خواهد داشت. هرچه کمتر مصرف کنید، اثرات مخرب کمتری بر دستگاه گوارش خواهد داشت.
5 – روزه حس واقعی گرسنگی را تنظیم می کند.
درباره این موضوع بیندیشید: اگر هر 3-4 ساعت یک وعده غذایی بخورید، آیا احساس گرسنگی خواهید داشت؟ البته که نه! در واقع برای آنکه واقعا احساس گرسنگی داشته باشید باید چیزی بین 12 تا 24 ساعت گرسنه بمانید. روزه کمک می کند هورمون های بدن به گونه ای تنظیم شود تا بتوانید حس واقعی گرسنگی را تجربه کنید. ما می دانیم که افراد چاق، به دلیل الگوهای تغذیه ی بیش ازحد، نمی توانند سیگال های صحیحی مبنی بر سیری دریافت کنند.
بنابراین بهتر است به روزه داری به چشم یک دکمه ی ریسِت نگاه کنیم: هرچه روزه ی طولانی تری بگیرید بدن شما بیشتر خودش را تنظیم می کند تا هورمون های صحیح را ترشح کند، بنابراین می توانید حس واقعی گرسنگی را تجربه کنید.
6 – روزه الگوهای غذایی تان را تصحیح می کند.
برای افرادی که از اختلالات پرخوری رنج می برند و هم چنین برا ی کسانی که نمی توانند الگوی غذایی صحیحی داشته باشند، حال به خاطر کار یا دلایل دیگر، می تواند تمرین خوبی باشد. روزه داری متناوب می توانید تمام کل بعد از ظهر را بدون غذا سر کنید، این کار به شما اجازه می دهد که درست در زمان مقرری به خوردن غذا بپردازید و شیوه زندگی تان را عوض کنید. هم چنین، برای افرادی که می خواهند از پرخوری جلوگیری کنند، می تواند کمک کند یک ساعت مشخص برای خوردن غذا مقرر کنید و پس از آن تا زمان بعدی باید روزه بگیرید.
7 – روزه عملکرد مغز را بهبود می بخشد.
نشان داده شده است که روزه می تواند عمکرد مغز را افزایش دهد، چرا که روزه منجر به تولید پروتئینی به نام brain-derived neurotrophic factor یا به اختصار هورمون BDNF را افزایش دهد. این هورمون BDNF سلول های بنیادی مغز را فعال می کند تا به سلول های عصبی جدیدی تبدیل شوند، و تعداد بیشماری از مواد شیمیایی دیگری را فعال می کند که همگی برای سلامتی عصبی بدن مفید می باشند. این پروتئین همچنین از سلول های مغزی در برابر تغییرات ناشی از آلزایمر و بیماری پارکینسون محافظت می کند.
نظرات (0)