زنجبیل در چین، هند، آفریقا، کارائیب و سایر اقلیم های گرم رشد می کند. ریشه ی گیاه زنجبیل را به عنوان ادویه و طعم دهنده ی غذا می شناسند. گیاه زنجبیل هزاران سال است که در بسیاری از فرهنگ ها به عنوان دارو و درمان استفاده می شده است.
چرا مردم از زنجبیل استفاده می کنند؟
زنجبیل یک درمان رایج برای ناراحتی معده و حالت تهوع است. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد زنجبیل واقعاً موثر است.
به نظر می رسد زنجبیل به هضم غذا و ترشح بزاق کمک می کند. مطالعات نشان داده است که مصرف زنجبیل در بعضی از زنان باردار، موجب تهوع و استفراغ می شود.
اما زنان باردار باید در استفاده از زنجبیل بسیار مراقب باشند. بعضی از کارشناسان نگران این هستند که زنجبیل خطر سقط جنین را افزایش می دهد، به ویژه اگر زنجبیل در دوزهای بالا مصرف شود. استفاده از زنجبیل اگر کمتر از 1500 میلی گرم باشد، خطرناک نمی باشد، با این حال با پزشک خود مشورت کنید.
به نظر می رسد زنجبیل به تهوع ناشی از سرگیجه نیز کمک کند. شواهد مختلف و متناقضی در مورد اینکه آیا زنجبیل در درمان تهوع ناشی از عوامل مختلف مانند جراحی یا شیمی درمانی موثر است یا خیر، وجود دارد.
همچنین به نظر می رسد زنجبیل برای کمک به دوره های قاعدگی دردناک کمک کند. در یک مطالعه ی انجام شده، بیش از 60٪ زنان احساس می کردند که با مصرف زنجبیل درد کمتری دارند.
شواهد قوی وجود دارد که ادعا می کنند زنجبیل می تواند درد استئوآرتریت را کاهش دهد. همچنین ممکن است در درمان موارد زیر نیز موثر باشد:
- آرتریت روماتوئید
- درد عضلانی و مفصلی
- سردرد
اما برای اطمینان از صحت این یافته ها، تحقیقات بیشتری لازم است.
مطالعات آزمايشگاهي و حيواني نشان داده است که زنجبيل، از لحاظ تئوري می تواند باعث:
- کاهش تورم
- کاهش قند خون
- پایین آوردن کلسترول
- جلوگیری از بیماری آلزایمر
- جلوگیری از لخته شدن خون
شواهد بالینی نشان می دهد که زنجبیل می تواند در کاهش قند خون و فشار خون مفید باشد.
بعضی افراد از کمپرس زنجبیل برای تسکین درد استفاده می کنند. اما هنوز نمی دانیم که آیا واقعاً زنجبیل برای این کار موثر است یا نه.
دوزهای بهینه از زنجبیل، برای هر وضعیتی توصیه نمی شود. کیفیت و مواد تشکیل دهنده ی موجود در مکمل های حاوی زنجبیل، به طور چشمگیری از یک مارک به مارک دیگر متفاوت است و این موضوع سبب می شود که یک دوز استاندارد را نتوان تنظیم کرد.
آیا می توان زنجبیل را به طور طبیعی از غذاها دریافت کرد؟
زنجبیل یک ادویه و طعم دهنده ی رایج است. بسیاری از مردم چای زنجبیل یا نوشیدنی های زنجبیلی را نیزمصرف می کنند.
خطرات استفاده از زنجبیل چیست؟
اثرات جانبی زنجبیل
در دزهای کوچک، زنجبیل عوارض جانبی کمی دارد. دوزهای زیاد زنجبیل - بیش از 5 گرم در روز - احتمال عوارض جانبی را افزایش می دهد. زنجبیل بر روی پوست می تواند باعث بثورات پوستی شود؛ مصرف زنجبیل می تواند مشکلات زیر را ایجاد کند:
- گاز
- سوزش سر دل
- ناراحتی معده
- تحریک دهان
خطرات زنجبیل
زنجبیل می تواند خطر خونریزی را افزایش دهد. اگر اختلال خونریزی دارید، ممکن است استفاده از زنجبیل برایتان خطرناک باشد. همیشه با پزشک خود درباره داروهای گیاهی مصرفی و از جمله زنجبیل، مشورت کنید.
واکنش های شیمیایی زنجبیل
اگر هر گونه دارویی را به طور منظم مصرف می کنید، قبل از شروع مصرف مکمل های حاوی زنجبیل، با پزشک صحبت کنید. مکمل های زنجبیل با رقیق کننده های خون و داروهای دیابت و فشار خون بالا تداخل می کنند.
اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) مکمل های غذایی را تنظیم می کند؛ با این حال، مکمل های غذایی را مانند مواد غذایی معرفی می کند، تا اینکه آنها را به عنوان دارو و درمان بشناساند. بر خلاف تولید کنندگان مواد مخدر، سازندگان مکمل ها مجبور نیستند سالم و امن بودن محصولات خود را اثبات کنند.
مزایای چای لیمو زنجبیل
زنجبیل و برگ لیمو، هردو گیاهانی هستند که می توانید برای دم کردن چای سرشار از چندین مزیت سلامتی، استفاده کنید. تحقیقات که روی حیوانات انجام شده نشان داده است که زنجبیل و برگ لیمو می تواند خطر ابتلا به بیماری های مزمن، از جمله سرطان را کاهش دهد، اما این اثرات در انسان ها هنوز تأیید نشده است. هر دو گیاه زنجبیل و برگ لیمو، خواص ضد التهابی دارند و زنجبیل برای کاهش اشتها موثر است. اگر باردار هستید، بچه شیر می دهید، از داروها یا سایر گیاهان دارویی استفاده می کنید، قبل از مصرف چای لیمو زنجبیل، با پزشک خود مشورت کنید.
1- چای لیمو زنجبیل برای کاهش التهاب
هم زنجبیل و هم لیمو گیاهان ضد التهابی هستند. مقاله ای که در مجله غذایی دارویی در سال 2005 منتشر شده، به این نکته اشاره می کند که زنجبیل خواص مشابهی با داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی دارد، اما موثرتر از آنها بوده و عوارض جانبی کمتری دارد. مطالعه ای که در سال 2010 در "Microcirculation" منتشر شد، نشان داد که یک ترکیب شیمیایی به نام سیترار در برگ لیمو یافت شده که از تشکیل اسید هایی که موجب التهاب می شود، جلوگیری می کند. در این تحقیق، دانشمندان به موش هایی که دچار عارضه ی التهاب روده بودند، برگ لیمو تزریق کردند و دریافتند که برگ لیمو التهاب آنها را در کوتاه مدت، پس از دو هفته و در بلند مدت پس از شش ماه کاهش می دهد.
2- چای لیمو زنجبیل حافظ آنتی اکسیدان ها
یک مطالعه ی منتشر شده در "مجله شیمی کشاورزی و مواد غذایی" در سال 2005 نشان داد، که برگ لیمو حاوی آنتی اکسیدان می باشد. آنتی اکسیدان ها با حذف رادیکال های آزاد در بدن کار می کنند و مصرف مرتب غذاها و گیاهان سرشار از آنتی اکسیدان، می تواند خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش دهد. مطالعات منتشر شده در سال 2002 نشان داد، که زنجبیل نسبت به سایر گیاهان، دارای محتوای آنتی اکسیدانی بسیار بالایی است. در مطالعه ای که در سال 2008 منتشر شده، زنجبیل به علت ویژگی های آنتی اکسیدانی که دارد، از سمی شدن کبد ناشی از مصرف الکل محافظت می کند.
3- چای لیمو زنجبیل برای کاهش وزن
در یک مطالعه منتشر شده در مجله Ethnopharmacology در سال 2007، روزانه به موش ها دوز مشخصی از عصاره برگ لیمو داده شد. بعد از شش هفته، سطح کلسترول، تری گلیسیرید، سطح کلسترول بد ( LDL) و کلسترول VLDL در این موش ها کاهش داده شده بود و میزان کلسترول خوب HDL افزایش پیدا کرده بود. اثرات چای برگ لیمو بر روی لیپیدهای انسانی هنوز ناشناخته است. نشان داده شده است که زنجبیل باعث کاهش اشتها می شود، که می تواند نقش مهمی در دستیابی به اهداف کاهش وزن ایفا کند. در یک مطالعه در سال 2012 که در مجله "متابولیسم" منتشر شد، مصرف زنجبیل باعث کاهش مصرف غذا و احساس گرسنگی شده بود، و همچنین بر مردانی که زنجبیل مصرف کرده بودند، احساس سیری و پر بودن ایجاد کرده بود.
4- چای لیمو زنجبیل و احتمال پیشگیری از سرطان
در یک مطالعه ی منتشر شده در "Cancer Letters" در سال 2002، به موش ها یک ماده ی شیمیایی سرطان زا به نام دی اتیل نیتروسامین به منظور ایجاد سرطان داده شد. سپس به موش ها به مدت 10 هفته روزانه برگ لیمو داده شد و مشخص شد که تعداد تلفات ناشی از فاز اولیه سرطان و همچنین آسیب های DNA کاهش می یابد. با این حال، اثرات برگ لیمو بر سرطان در انسان و توانایی آن برای جلوگیری از سرطان، هنوز تایید نشده است. در آزمایشگاه، نشان داده شد که یکی از ترکیبات موجود در زنجبیل برای جلوگیری از رشد تومورهای ثانویه ناشی از سرطان پانکراس، کلیه، پوست و سرطان ریه موثر بوده است.
مزایای نوشیدن چای زنجبیل
هزاران سال است که به زنجبیل بخاطر اثرات دارویی آن اهمیت داده شده است و خوردن چای زنجبیل می تواند تسکین و درمانی برای برخی مشکلات و ناراحتی ها باشد. برای تاثیر کامل زنجبیل، چای زنجبیل تان را با حل کردن مقداری زنجبیل تازه در آب دم کنید، یا از چای های بسته ای حاوی زنجبیل استفاده کنید که در آنها زنجبیل به عنوان عنصر اصلی در چای است، نه اینکه تنها حاوی مقادیر کمی زنجبیل باشد. اگرچه چای زنجبیل می تواند بسیار مفید و سلام باشد، اما پیش از آنکه از آن برای درمان استفاده کنید، با پزشک خود مشورت کنید.
1- چای زنجبیل ؛ تسکین دهنده معده
یکی از بزرگترین ادعاهای رایج درباره ی زنجبیل، توانایی آن در مبارزه با تهوع است و مصرف چای زنجبیل در زمان بیماری، می تواند معده را تسکین دهد. به گفته ی مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، مطالعات متعددی نشان می دهند که زنجبیل باعث کاهش بیماری حرکات روده و تهوع صبحگاهی ناشی از شیمی درمانی یا جراحی می شود. با این حال، تمام مطالعات با این گفته ها موافق نیستند، بنابراین استفاده از زنجبیل ممکن است برای همه افرادی که ناراحتی معده دارند، موثر نباشد.
2- چای زنجبیل ؛ تسکین دهنده درد عضلانی
طبق یک مطالعه ی منتشر شده در سال 2010، زنجبیل دارای خواص ضد التهابی است و بنابراین می تواند در کاهش درد عضلانی پس از تمرینات ورزشی موثر باشد. در این مطالعه، افراد را به انجام تمرینات با وزنه واداشتند تا دچار درد عضلانی شوند و سپس به آنها زنجبیل خام، زنجبیل پخته و پلاسبو دادند. محققان طی سه روز پس از تمرینات ورزشی، متوجه افزایش درد عضلانی شده بودند، و دریافتند که شرکت کنندگانی که زنجبیل خام و پخته شده مصرف کرده بودند، درد کمتری نسبت به افرادی که پلاسبو دریافت می کردند داشتند. بنابراین نوشیدن چای زنجبیل بعد از تمرینات شدید می تواند به کاهش درد عضلانی ناشی از تمرینات کمک کند.
3- چای زنجبیل ؛ درد کمتر در عادات ماهانه
زنانی که در عادات ماهانه ی خود، مبتلا به گرفتگی های شدید قاعدگی می شوند، می توانند با مصرف چای زنجبیل مشکل خود را بهبود ببخشند. در یک مطالعه در سال 2012 ، محققان 120 دانش آموز مبتلا به دیسمنوره را که حین عادات ماهانه شان دچار درد شکم یا کمر می شدند، مورد بررسی قرار دادند. سپس به آنها سه بار در روز زنجبیل و پلاسبو داده شد ومیزان و مدت درد در طول قاعدگی آنها را ثبت کردند. افرادی که حین قاعدگی زنجبیل مصرف کرده بودند، نسبت به آنهایی که پلاسبو مصرف می کردند، درد کمتری داشتند و همچنین مدت زمان درد آنها نیز کمتر طول می کشید.
4- چای زنجبیل و سالم بودن یا نبودن آن
عوارض جانبی چای زنجبیل نادر است، اما مصرف بیش از حد چای زنجبیل می تواند واکنش های نامطلوبی مانند تحریک و التهاب دهانی، سوزش سر دل و یا اسهال را ایجاد کند. اگرچه هیچ دستورالعمل رسمی خاصی برای میزان دوز چای زنجبیل وجود ندارد، هرگاه این اثرات سوء را تجربه کردید، باید استفاده از زنجبیل را متوقف کنید. مرکز پزشکی دانشگاه مریلند همچنین توصیه می کند که پیش از مصرف زنجبیل، اگر دچار سنگ صفراوی، دیابت یا بیماری های قلبی هستید، با پزشک مشورت کنید. علاوه بر این، اگر اختلالات خونریزی دارید یا از رقیق کننده های خون استفاده می کنید، ممکن است زنجبیل خطرناک باشد.
چای ریشه زنجبیل برای اسهال
ریشه زنجبیل حاوی ترکیبات فعال gingerol و shogaol است که به زنجبیل خواص دارویی می بخشند. برای بیش از 2،000 سال، چای ریشه زنجبیل و سایر روش های آماده سازی زنجبیل برای از بین بردن حالت تهوع، استفراغ، سوء هاضمه، سوزش سر دل و اسهال استفاده می شده است. چای ریشه زنجبیل را می توان با خرد کردن 2 قاشق غذاخوری زنجبیل در آب گرم دم کرد. چای زنجبیل را همچنین می توان در قالب تی بگ ها استفاده کرد. پیش از استفاده از چای ریشه زنجبیل یا هر گونه داروهای گیاهی، با پزشک خود مشورت کنید.
اسهال
هر کس می تواند دچار اسهال شود – یعنی دفع مداوم مدفوعی که شل و آبکی است. اسهال معمولاً یک یا دو روز طول می کشد و سپس تمام می شود. اسهال هنگامی رخ می دهد که روده ی بزرگ غذا و مایعات را بسیار سریع عبور بدهد. اگر اسهال در افراد بالغ بیش از دو روز طول بکشد یا همراه با تب باشد، باید به پزشک مراجعه شود.
چای ریشه زنجبیل و اسهال
چای ریشه زنجبیل می تواند از طریق کاهش اسپاسم معده و گازهای مواد تخمیر شده که باعث مدفوع مکرر و آبکی می شوند، علائم اسهال را بهبود ببخشد. چای ریشه زنجبیل همچنین می تواند باعث آزاد شدن آنزیم هایی شود که به هضم غذا کمک می کنند؛ حرکات پریستالتیک روده آرام تر شده و حرکات روده به حالت طبیعی خود باز می گردد. چای ریشه زنجبیل همچنین باعث تسکین کمردرد و درد شکمی ناشی از اسهال شود. اگر اسهال شدید باشد، باید با پزشک مشورت شود.
چای ریشه زنجبیل
چای ریشه زنجبیل می تواند برای سایر بیماری ها نیز موثر باشد. زنجبیل از سوی انجمن مراقبت های بهداشتی برای جلوگیری از تهوع و استفراغ در حاملگی، بیماری حرکت روده و شیمی درمانی توصیه شده است. طبق مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، زنجبیل برای ناراحتی معده، به عنوان ضد التهاب برای آرتروز و برای درمان بیماری های قلبی و سرطان مورد استفاده قرار می گیرد. حداکثر مصرف روزانه زنجبیل، از جمله چای ریشه زنجبیل، نباید بیش از 4 گرم باشد.
اثرات جانبی چای ریشه زنجبیل
چای ریشه زنجبیل می تواند اسهال را بهبود ببخشد، اما مقادیر زیادی از چای زنجبیل می تواند موجب افزایش فرکانس حرکت روده شود. البته واکنش نامطلوب به زنجبیل بسیار نادر است، اما اگر وجود داشته باشد می تواند منجر به سوزش سر دل، ناراحتی معده و زخم دهان شود. اگر هر گونه عمل جراحی در پیش دارید یا داشته اید، باید تحت هر شرایطی از زنجبيل اجتناب کنید. اگر از رقیق کننده ها ی خون استفاده می کنید یا دچار سنگ های صفراوی هستید، نباید چای ریشه زنجبیل بنوشید. پیش از استفاده از چای زنجبیل یا سایر داروهای گیاهی، از پزشک خود راهنمایی بخواهید. کودکان زیر دو سال نیز نباید چای زنجبیل بخورند.
مطالب مرتبط
نظرات (0)