کفیر سالهای زیادی است که در بخش هایی از اروپا و آسیا محبوب است، اما به تازگی در میان مردم ایالات متحده نیز معروف شده و علت آن هم توجه بیشتر مردم به مصرف پروبیوتیک ها و سلامتی روده می باشد.
کفیر قرن هاست در سراسر جهان مصرف می شود. طبق باور مردم، کفیر یک نوشیدنی مخمر شیری است که در کوه های قفقاز شمالی بوجود آمده است.
نام کافر از کلمه ترکیه ای "کییف" اقتباس شده، که به معنی "احساس خوب" ای است که فرد بعد از نوشیدن آن حس می کند.
مطالب این مقاله:
کفیر چیست؟
اگرچه ماست، تخمیر باکتری ها در شیر است، کفیر ترکیبی از باکتری ها و مخمر ماست می باشد. ترکیب باکتری و مخمر "دانه کفیر" نامیده می شود.
دانه کفیر، مانند دانه های معمولی مثل گندم یا برنج نیستند و حاوی گلوتن نیستند. شیر با دانه های کفیر ترکیب شده و در منطقه ای گرم نگهداری می شود تا منجر به تولید نوشیدنی کفیر شود.
کفیر دارای عطر و طعم تند و تیز و مانند دوغ است. با توجه به فرآيند تخمیری که در تولید کفیر انجام می شود، کفیر کمی گازدار هم می شود.
بسیاری از خواص سلامتی کفیر مربوط به به محتوای پروبیوتیک درون آن می باشد. پروبیوتیک، که آن را با نام "باکتری های خوب" هم می شناسیم، موجوداتی زنده هستند که می توانند به حفظ حرکات منظم روده کمک کرده، برخی بیماری های گوارشی را درمان کرده و سیستم ایمنی بدن را حمایت کنند.
بیشتر بخوانید: باکتری روده : باکتری های روده ممکنست روزی روند پیر شدن را کاهش دهند.
انواع کفیر
اگرچه غالباً کفیر را با شیر گاو تولید می کنند، اما می توان آن را با شیر سایر حیوانات مانند بز یا گوسفند یا شیر غیر لبنی نیز تولید کرد.
کفیری که از شیر گاو ساخته شده است، در انواع مختلفی از جمله شیر بدون چربی، شیر کم چرب و شیر کامل (پرچرب) موجود است. همچنین کفیر در انواع ساده و طعم دار موجود است.
خواص کفیر
اگرچه هنوز بر سر خواص کفیر تحقیقاتی در حال انجام است، اما خواص بالقوه کفیر عبارتند از:
-
خواص کفیر ؛ کنترل قند خون
در سال 2015، یک مطالعه بر روی مقایسه ی اثربخشی مصرف کفیر و سایر مواد تخمیرشده ی شیر بر میزان قند خون افراد مبتلا به دیابت، انجام شد.
شرکت کنندگانی که کفیر مصرف می کردند، میزان قند خون ناشتا را به طور قابل توجهی، نسبت به افرادی که سایر فراورده های تخمیر شده ی شیر را مصرف می کردند، کاهش داده بودند.
شرکت کنندگان مصرف کننده ی کفیر همچنین، میزان هموگلوبین A1c را، که معیاری از مدیریت قند خون می باشد، در طول بیش از 3 ماه کاهش دادند..
-
خواص کفیر ؛ کاهش کلسترول
یک مطالعه که در سال 2017 انجام شد، تغییرات میزان کلسترول را در میان زنانی که شیر کم چرب یا کفیر مصرف می کردند، مورد بررسی قرار داد. شرکت کنندگان در 3 گروه قرار گرفتند که هرکدام روزانه دو وعده شیر کم چرب، یا چهار وعده شیر کم چرب یا 4 وعده کفیر می نوشیدند.
پس از 8 هفته، افرادی که کفیر مصرف کردند، نسبت به افرادی که روزانه تنها 2 وعده شیر کم چربی مصرف می کردند، بطور قابل توجهی میزان کلسترول و نیز کلسترول بد را کاهش دادند. شرکت کنندگانی که 4 وعده در روز شیر کم چرب مصرف کردند نیز سطح کلسترول را پایین آورده بودند.
پروبیوتیک های موجود در کفیر، در میزان کلسترولی که بدن از غذا ها جذب می کند، نقش مهمی دارند. پروبیوتیک ها همچنین می توانند بر چگونگی تولید، پردازش و استفاده از کلسترول توسط بدن، تأثیر بگذارند.
-
خواص کفیر ؛ سرشار از مواد مغذی
مواد مغذی موجود در کفیر به نوع شیری که برای ساختن آن استفاده می شود بستگی دارد. به طور کلی، کفیر منبع خوبی برای پروتئین ، کلسیم و پتاسیم است. بعضی مارک های خریداری شده از فروشگاه ها نیز با ویتامین D تقویت می شوند.
-
خواص کفیر ؛ عدم تحمل لاکتوز را بهبود می بخشد
افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز می توانند قادر به مصرف کفیر باشند، بدون اینکه دچار علائم شوند. زیرا باکتری موجود در کفیر، مقدار زیادی از لاکتوز را تجزیه می کند.
برخی مارک های کفیر در بازار ادعا می کنند که 99% خالی از لاکتوز هستند.
یک مطالعه که در سال 2003 انجام شد، به این نتیجه رسید که مصرف کفیر در طول زمان منجر به بهبود هضم لاکتوز شده و می تواند به طور بالقوه برای کمک به غلبه بر عدم تحمل لاکتوز استفاده شود. این مطالعه نشان داد که کفیر طعم دار علائم نامطلوب بیشتری نسبت به کفیر ساده ایجاد می کند، که ای امر احتمالاً به دلیل قند افزوده در کفیر طعم دار می باشد.
-
خواص کفیر ؛ بهبود سلامت معده
معده حاوی هر دو نوع باکتری خوب و بد است. حفظ تعادل بین آنها، بخش مهمی از حفظ سلامت معده است. بیماری ها، عفونت ها و بعضی از داروها مانند آنتی بیوتیک ها، می توانند این تعادل را برهم بزنند.
پروبیوتیک ها مشابه باکتری های خوب هستند که به طور طبیعی در دستگاه گوارش یافت می شوند و می توانند به حفظ تعادل و سلامت معده کمک کنند.
شواهدی وجود دارد که می گوید غذاهای حاوی پروبیوتیک مانند کفیر می توانند به درمان اسهال ناشی از عفونت و یا آنتی بیوتیک، کمک کنند.
در یک بررسی، استفاده از کفیر را برای درمان زخم معده و روده کوچک مرتبط دانسته اند.
-
خواص کفیر ؛ ویژگی های سلامتی کفیر
مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که کفیر احتمالاً خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد، اگرچه هنوز تحقیقات بیشتری لازم است.
تحقیقات نشان می دهد که کفیر احتمالاً برای درمان گاستروانتریت، عفونت واژن، و عفونت مخمری واژن مفید است.
بیشتر بخوانید : عفونت مخمری واژن : 8 درمان خانگی برای عفونت مخمری واژن
یک بررسی که در سال 2016 انجام شد گزارش داد که کفیر، شدت علائم موشهای مبتلا به عفونت انگلی را کاهش داد. بررسی دیگری، اثرات مفید کفیر را برای بهبود زخم و کاهش رشد تومور در موش ها نشان داد.
-
خواص کفیر ؛ کنترل وزن
یک مطالع دیگر نشان داد که مصرف کفیر باعث کاهش وزن بدن و کلسترول در موش های چاق می شود. با این حال، تحقیقات بیشتری در مورد افراد انسانی لازم است.
تهیه کفیر در خانه
شما می توانید در یک محیط تمیز در خانه، کفیر تهیه کنید. ظروف، تجهیزات آشپزی و دستتان را باید قبل از شروع، به طور کامل با آب و صابون بشویید.
مواد لازم برای تهیه کفیر:
- دانه کفیر
- نوع شیر دلخواه
- ظرف شیشه ای
- صافی غیر فلزی
- یک نوار (بند) پلاستیکی
- قاشق چوبی یا سیلیکونی (فلزی نباشد)
- کتان شل باف (پارچه ای درشت باف که در آن پنیر می ریزند و آن را سفت می کنند)
به ازای هر قاشق چایخوری از دانه های کفیر، یک لیوان شیر به آن افزوده و در ظرف شیشه ای بریزید.
در ظرف را با استفاده از کتان شل باف پوشانده و دور آن را با بند ببندید. ظرف شیشه ای را برای مدت 12-48 ساعت در محلی گرم با دمای 70 درجه فارنهایت قرار دهید.
به محض اینکه شیر کمی ضخیم شد و طعم تندی گرفت، کفیر را با استفاده از یک صافی در یک ظرف دیگر نگهداری کنید. روی آن را محکم بپوشانید و تا 1 هفته به آن دست نزنید.
هنگام تهیه کفیر در خانه باید نکات زیر را بدانید:
- قرار گرفتن در معرض فلزات می تواند موجب تضعیف دانه های کفیر بشود، بنابراین از ظروف فلزی اجتناب کنید.
- دمای بالای 90 درجه فارنهایت می تواند سبب شل شدن شیر شود.
- شیشه را دور از نور مستقیم خورشید نگه دارید.
- دانه های کفیر صاف شده را می توانید برای تولید کفیر، مجدداً استفاده کنید.
- هنگام ذخیره سازی و نگهداری کفیر، اگر شروع به تکه تکه شدن کرد، آن را تکان دهید.
- برای تهیه کفیری با طعم میوه ای، میوه را خورد کرده و به کفیر اضافه کنید. اجازه دهید 24 ساعت دیگر باقی بماند. در صورت نیاز می توانید دوباره آن را صاف کنید.
نحوه استفاده از کفیر
کفیر را می توان به همان شیوه ی شیر و ماست استفاده کرد.
می توان آن را به عنوان یک نوشیدنی نوشید، به عنوان مایع مخلوط در اسموتی به کار ببرید، و یا همراه با سیریال و بلغور جو دوسر استفاده شود. کفیر را می توان در غذاهای پخته شده، سوپ، سیب زمینی و یا سس سالاد استفاده کرد، اگرچه گرما و حرارت می تواند باعث کاهش غلظت پروبیوتیک موجود در کفیر شود.
عوارض و ملاحظات کفیر
مصرف کفیر برای سلامن بدن ایمنی است، اما قبل از افزودن آن به رژیم غذایی، باید شرایط خاص خود را در نظر داشته باشید.
اگرچه افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز می توانند کفیر را بدون دردسر مصرف کنند، افرادی که نسبت به شیر آلرژی دارند نباید کفیر تولید شده از شیر لبنی را مصرف کنند، زیرا ممکن است باعث واکنش آلرژیک شود.
از آنجا که کفیر از شیر ساخته شده است، حاوی قند است. بعضی کفیرهای طعم دار و بسته بندی شده، حاوی مقادیر زیادی شکر افزوده هستند.
مخصوصاً افرادی که مبتلا به دیابت هستند، باید حتماً برچسب محصولات را بخوانند و از فاقد شکر بودن آنها اطمینان حاصل کنند.
اگر کفیر را به شیوه سنتی تهیه می کنید، می تواند حاوی مقادیر زیادی الکل باشد. البته بسیاری از مارک های تجاری کفیر بدون الکل هستند.
مطالب مرتبط
نظرات (0)